ZO WORDEN WE WEL KAMPIOEN

door Roel Evertse

Na zo’n 5 uur spelen en een 3-3 tussenstand op het scorebord konden we niet meer doen dan hard bidden dat het nog 4-4 zou mogen worden. Om 10 voor 7 en een 3½-3½ stand bood Henk maar eens een keertje remise aan. Weliswaar stond hij nog steeds een pionnetje achter, maar het was hem niet ontgaan dat tegenstander Indra Polak onzeker begon te worden en een tijdvoorsprong van 10 minuten bijna geheel was kwijtgeraakt. Het remiseaanbod werd beleefd afgeslagen en zoiets is onverstandig als je het zelf niet meer precies weet en je je tegenstander met vaste hand allerlei treiterzetten ziet uitvoeren. Het ging inderdaad om 5 voor 7 gruwelijk mis voor de Amsterdammer en alleen deernis met de tegenstander belette ons Henk te jonassen.

Het was een prachtige apotheose van al weer een middag ernstig zenuwenlijden en dat is bepaald niet overdreven als men zich bedenkt dat SV Doetinchem nu drie maal gelijkgespeeld heeft en drie maal met het kleinste verschil heeft gewonnen. Met iets minder geluk hadden we degradatiezorgen gehad en nu worden we ongetwijfeld kampioen. Als men eenmaal de wind mee heeft gebeuren er rare dingen. Iets dergelijks, maar dan geheel omgekeerd geldt voor onze tegenstander: een op papier sterker team dan wij, maar na 6 ronden stijf onderaan!

Het begin van de middag was vreedzaam. Henny en Marino speelden beiden een degelijke pot, hun tegenstanders ook en remise was het logische resultaat. Ik speelde een boeiende partij, scherp opgezet van beide kanten. Nadat ik een klein bootje had gemist, ontstond een bijna niet te taxeren rommelstelling, die uit wederzijds respect remise werd gegeven. Bij Kees gebeurde van alles, zijn stelling zag er misschien wat verdacht uit, maar het is de vraag of het evenwicht ergens verbroken is geweest: een keurige 2-2 na de eerste tijdcontrole.

Toen was het al wel duidelijk dat Sjon Vrieze voor een sensatie zou gaan zorgen. Helaas was Marius van Hal verhinderd en om niet te veel aan de opstelling te wijzigen, was besloten Sjon aan het 3e bord te zetten. De opening was duidelijk voor de tegenstander, maar Sjon zocht en vond kansen tegen de vijandelijke koning. Tegenstander Jos ten Hacken (een kleine 400 ratingpunten meer!) verdedigde niet best en Sjon voerde de aanval voortreffelijk: 3-2!

Theo heeft het niet in dit seizoen. Nu liet hij zich wegbluffen door een paar ogenschijnlijke schitterende zetten van zijn tegenstander, die in de analyse helemaal niet zo geweldig bleken: 3-3. Sander was door een kleine combinatie een pion voorgekomen en stond ook positioneel zeer goed. Helaas knoeide hij het voordeel weg en er resteerde een verdrietig eindspel met een pion minder. Dat speelde hij weer wel goed tegen, zodat uiteindelijk nog een halfje kon worden genoteerd. Over de heldendaden van Henk berichtte ik u al.

Na 6 ronden staan we bovenaan met evenveel matchpunten als BAT Zevenaar en ASV 2, alleen qua bordpunten doen we het wat minder.

SV DOETINCHEM 1993 - Max Euwe 2 2050 4½ - 3½
Henk Riepma 2103 - Indra Polak 2103 1 - 0
Roel Evertse 2080 - Rob Bödicker 2082 ½ - ½
Sjon Vrieze - - - - Jos ten Hacken 2070 1 - 0
Marino Küper 2029 - Said Becic 2079 ½ - ½
Kees Nederkoorn 2044 - Abe Willemsma 2033 ½ - ½
Theo Goossen 2044 - Rob Ritzema 2018 0 - 1
Sander van Vucht 1856 - Hubrecht van de Brekel 1987 ½ - ½
Henny Haggeman 1796 - Wim Nijenhuis 2029 ½ - ½

Voor alle uitslagen en de stand klik hier.