UNIEKE SCORE VOOR SV DOETINCHEM

door Roel Evertse

Na de droefenis over het beroerde spel in de eerste ronde heeft SV Doetinchem prima revanche genomen: met 8-0 (!) werd het 2e achttal van Dion Hardenberg afgedroogd. Nooit eerder in de geschiedenis van SV Doetinchem werd een 100%-score geboekt voor zover we konden nagaan. Leuk dus als aanloop naar het jublileumjaar. Bij zo’n eclatant succes past slechts jubel, eer en prijs. Slechts de ware azijnpisser durft nog een kritische noot te plaatsen. Een poging dus maar. De waarheid gebiedt te zeggen dat de Hardenbergers eigenlijk te zwak zijn voor de 3e klasse KNSB. Dat is niet vervelend bedoeld, maar met een gemiddelde rating van 1847 in de sterkste opstelling is dit team voor menige tegenstander een smakelijke hap. En als het dan ook  nog de twee sterkste spelers thuis laat (of laat invallen in het 1e?) en met een team opkomt, waarvan de gemiddelde rating net 1700 is, dan is het al snel prijsschieten. Dat was het dan ook in Doetinchem. In volgorde van binnenkomst de partijen.

De tegenstander van Marius haalde twee openingsvarianten door elkaar; in deze zetvolgorde was het nemen van een pionnetje zelfmoord voor wit. Marius kreeg voor zijn geofferde pionnetje geweldig spel. Punt.

Kees kreeg ruimteoverwicht tegen de Moderne Verdediging en vervolgens een sterke centrale vrijpion en akelig binnendringende lichte stukken.

Henny won wat pionnen en een kwaliteit, knoeide weer wat terug, maar de marge voor zijn tegenstander was inmiddels onoverbrugbaar. Onze man vond, overigens terecht, dat hij wel erg gemakkelijk aan het punt gekomen was, maar “punt is punt en 1½ uit 2 is niet slecht voor iemand die doorgaans twee seizoenen nodig heeft om aan zo veel punten te komen”, zoals Henny opbeurend werd toegesproken door schrijver dezes. Kortom, de stemming was opperbest!

Marino kwam gewoontegetrouw na zo’n 2 uur spelen melden dat hij beroerd stond en dat we moesten vrezen voor een remiseaanbod. Daarna is zijn tegenstander er eigenlijk niet meer aan te pas gekomen.

Theo speelde naar mijn indruk de beste partij van de dag. Een remiseaanbod in inderdaad gelijke stelling werd afgeslagen. Daarna speelde Theo zeer geconcentreerd en nauwkeurig zijn tegenstander zoek.

Henk speelt met zwart openingen voor mensen die een moeilijke jeugd hebben gehad, zoals Korchnoi zou opmerken. Op zijn spel viel niets aan te merken. Eerst werden de witte aanvalsdreigingen geneutraliseerd, vervolgens werd een klein pionnetje meegegrabbeld en tenslotte het eindspel onberispelijk afgewikkeld.

Uw verslaggever moest opboksen tegen een ongebruikelijke witte aanpak van de Aljechin. Dat lukte en het veroveren van de e5-pion is voor elke rechtgeaarde Aljechin-adept een bijzonder genoegen. Het toreneindspel was straal gewonnen, hetgeen de tegenstander niet belette om bijna tot het mat door te ploeteren.

Sander werd fijntjes herinnerd aan het feit dat we ooit met 7½-½ hadden gewonnen en dat hij toen de enige was geweest die remise had gespeeld. Het pleit voor hem dat hij ondanks de druk vanwege de belangstelling van vele omstanders het lastige dame-eindspel toch keurig naar winst voerde.

 

SV Doetinchem

1999

8-0

Dion Hardenberg 2

1699

1

Henk Riepma

2142

1-0

Joan Reinders 1906

2

Theo Goossen

1976

1-0 Johan Offringa 1898
3

Roel Evertse

2068

1-0 Leo Klapwijk 1773

4

Marino Küper

2040

1-0 Bram Klapwijk 1786

5

Marius van Hal

2043

1-0 Eelco Naarding 1597

6

Kees Nederkoorn 2079 1-0 Edgar Spanjers 1657

7

Sander van Vucht

1856

1-0 Gerwin van Lenthe 1589

8

Henny Haggeman

1763

1-0 Bernard van Lenthe 1388