HENDRIKS ALLEENHEERSER IN DOETINCHEM

door Jaap Rademaker (De Gelderlander van 19 november 2007)

DOETINCHEM - Drie keer was scheepsrecht voor Willy Hendriks. De Didamse schaker deed zaterdag voor de derde keer mee op het snelschaakkampioenschap van Doetinchem.

Theo Goossen concentreert zich. De schaker van het Doetinchemse SVD eindigde zaterdag op een gedeelde derde plaats op het jaarlijkse snelschaaktoernooi in Doetinchem.
foto Theo Kock (De Gelderlander)

De eerste keer moest Hendriks de eerste plek nog delen op het jaarlijks door SVD georganiseerde toernooi. Vorig jaar werd de schaker gemangeld door twee Duitsers die samenspanden en dankzij een onderlinge remise de Nederlander naar de tweede plaats verwezen. Afgelopen zaterdag was Hendriks, die dit jaar debuteerde op het Nederlands kampioenschap, met overmacht te sterk: hij won alle zeven partijen in het Doetinchemse denksportcentrum.

Nu was Hendriks (met een rating van 2411) op papier ook de grote favoriet.
"Maar dat moet je nog wel waarmaken", aldus de schaker na de laatste wedstrijd. "In de vijfde wedstrijd speelde ik tegen Erik van den Dikkenberg, mijn grootste concurrent op dit toernooi. Toen ik hem had verslagen, wist ik dat ik hier kon gaan winnen."

Van de zeven zeges wat de confrontatie met de Veenendaler het lastigst. "Maar ook tegen Theo Goossen was het een moeilijk potje schaken. Ik had het idee dat Theo er niet helemaal in geloofde, er had meer ingezeten voor hem", aldus de winnaar over de schaker van SVD.

De afgelopen jaren trok het toernooi gemiddeld rond de veertig schakers, zaterdag bleef de teller steken op 27 deelnemers. Daarbij keek de organisatie met een verwijtend oog naar de OSBO, de regionale schaakbond van Oost-Nederland. Die presteerde het namelijk om op dezelfde dag als het Doetinchemse schaaktoernooi een themadag in te plannen voor alle verenigingen uit het oosten. Die bijeenkomst in Wageningen kostte heel wat deelnemers in Doetinchem, concludeerden diverse schakers van SVD, onder wie Kees Nederkoorn van de organisatie.

Gelukkig had Hendriks er voor gezorgd dat er een aantal bijzonder jonge en talentvolle schakers uit Arnhem voor het eerst hun opwachting maakten in Doetinchem. De Didammer schaakt voor het Arnhemse De Toren, en die club vaardigde enkele spelers af. Een van die schakers was Noud Lentjes die - hoewel pas elf jaar - al een rating van 1850 heeft. Het talent eindigde op een gedeelde derde plaats na in zijn laatste partij Bert Lenderink verslagen te hebben.

Lentjes bracht zijn tegenstander in grote tijdnood. De elfjarige had zelfs de tijd om even te gaan kijken op het bord van de jonge Justin Gunther die het op moest nemen tegen Hendriks. "Er zitten goede schakers tussen", zei Hendriks over de jongste lichting. "Ik kan ze er nog wel onder houden op de club, maar je moet altijd oppassen als je tegen hen schaakt."

klik hier voor de uitslagen en eindstand.