SV DOETINCHEM 2 - SV DE KAMELEON

door Thomas Bijl, 20 november 2007

Met de overwinningsroes van de 1e ronde nog in het hoofd zijn we tegen SV De Kameleon keihard door het ijs gezakt. Een smadelijke 2½–3½ nederlaag tegen een 'op papier' veel zwakkere tegenstander zet ons weer met beide benen op de grond.
Aan tafel zat hetzelfde team als in de 1e ronde (met wederom dank aan invaller Frans). Aan het 1e bord maakte Bert na een snelle afruil al vlug remise (½–½). Vervolgens volgde een periode waarin het lang gelijk op ging aan de resterende borden. Wim verloor echter een pion, daarna nog een, en toen kon het promoveren van zwart niet langer worden tegengehouden (½–1½). Een mager halfje dus voor de familie Lenderink. Frans had in de tussentijd met wit vanuit een schitterende aanvallende stelling het initiatief volledig weggeven, een aantal pionnen verloren, en daarna weer terrein terug gewonnen. John stond min of meer gelijk, net als Gert-Jan, beide in complexe stellingen. Zelf had ik met zwart een klein overwicht op de koningsvleugel.
John kreeg remise aangeboden en wilde overleggen, maar moest wachten omdat ikzelf net een serie aan het uitdenken was. Op ongeveer hetzelfde moment moet Gert-Jan remise aangeboden hebben gekregen. Frans en ik stonden er toen beide goed voor en uitgaande van winst voor Frans en mijzelf zou dat nipte overwinning opleveren.
En toen ging het mis…
Gert-Jan verzuimde te overleggen, speelde door en gaf een zet later z’n dame weg (½–2½). Ongeveer een minuut later moet Gert-Jan het pand hebben verlaten want niemand heeft hem die avond meer gezien. John kon nu geen remise aannemen en speelde door, daarbij inmiddels flinke tijd te hebben verloren met het wachten op een overlegmoment.
Gelukkig kon Frans een half uurtje later een punt laten noteren (1½–2½) na eerst een stuk een later nog een toren te winnen. Dat is 2 uit 2 voor Frans. Zelf won ik een kwaliteit en even later was mat niet langer te voorkomen (2½–2½). Een overwinning zat er nog in, maar John had een ingewikkelde stelling en nog maar beperkte tijd. In tijdnood volgde een uitgebreide ruil waarna beide spelers nog wat pionnen en een toren hadden. Inmiddels was ook de tegenstander min of meer tijdnood gekomen en bood remise aan. John rook bloed en tja, gelijk spel betekende toch ook punt verlies, dus wat doe je dan als captain, gewoon laten doorspelen natuurlijk. Het credo voor dit seizoen was immers toch ‘no mercy’?
En toen ging het wederom mis…
John overzag de zwarte toren op de c-lijn en gaf een pion weg. Daarna was er niets meer aan te houden (2½–3½). Een nederlaag die ons later het seizoen wellicht nog erg gaat bezuren.
Enige positieve aan deze ronde is dat er meerdere onverwachte nederlagen in de pool werden geleden en er nog slechts één team is zonder punt verlies, Gendringen. Dat is na de volgende ronde ook afgelopen, want dan komen de heren uit Gendringen bij ons op bezoek. U hoort het al, het vertrouwen is na het schrijven van dit stukje weer helemaal terug.

 
Doetinchem 2 1672 - Kameleon 1607 2½-3½
1 Bert Lenderink 1800 - R. van Gessel 1774 ½ - ½
2 John Lutgens 1794 - E. Gijsbers 1715 0 - 1
3 Thomas Bijl 1718 - B. Blasman 1556 1 - 0
4 Frans Kuggeleijn 1587 - H. Bruggink 1439 1 - 0
5 Gert-Jan Zonneveld 1599 - H. Rexwinkel 1584 0 - 1
6 Wim Lenderink 1532 - T. Huijink 1573 0 - 1