DOETINCHEM 1 - ASV 3

 
Zaterdag 27 maart, Team 1 van Schaakvereniging Doetinchem speelt de belangrijke wedstrijd tegen ASV 3. Doetinchem heeft iets goed te maken want de vorige wedstrijd werd kansloos verloren, 6-1. Ondanks die nederlaag heeft S.V.D., met n wedstrijdpunt voorsprong, een mogelijk kampioenschap (en promotie) nog steeds in eigen hand. Maar dan moet er wel van ASV gewonnen worden. Na deze wedstrijd volgen nog de uitwedstrijden tegen S.M.B. (10e) en Lelystad (8e).
ASV staat op de 5e plaats en is een gevaarlijke tegenstander. Zo speelde ASV 4-4 tegen de Toren, de tegenstander waar Doetinchem vorige keer zo dik van verloor. Kortom, het dreigt een erg spannende middag te worden. Via deze pagina hou ik jullie LIVE op de hoogte van de stand van zaken op de diverse borden. Qua rating liggen Doetinchem en ASV erg dicht bij elkaar 1937 om 1902. De vorm van de dag kon wel eens bepalend zijn.
  SV DOETINCHEM 1937 - A.S.V. 3 1902
1 Marius van Hal 1993 - Erika Belle 1913
2 Cees Nederkoorn 2039 - Erik Wille 2033
3 Theo Goossen 2063 - Siert Huizinga 1933
4 Roel Evertse 2030 - Ivo van der Gouw 1913
5 Peter Roessel 1807 - Ruud Wille 1932
6 Marino Kper 1974 - Hans Rigter 1830
7 Henny Haggeman 1835 - Johan van den Brink 1828
8 Henk Steinhauer 1759 - Gerben Hendriks 1841
 
12.30 uur. De spelers druppelen n voor n binnen. Zo geleidelijk aan voel ik de spanning toenemen. Kort voor enen wordt het wedstrijdformulier ingevuld en Theo heet iedereen welkom en zorgt dat iedereen bij het goede schaakbord komt te zitten.
13.00 uur. We zijn begonnen. De tactische manoeuvres worden duidelijk. ASV heeft op bord n Erika Belle. Erik Wille speelt op bord twee en dat is misschien wel verrassend. Erika werd niet direct op bord n verwacht, Erik speelt meestal met zwart maar dan een paar borden lager, bord 4 bijvoorbeeld. Verder spelen er voor ASV Siert Huizinga en Gerben Hendriks, spelers die volgens mij de vorige wedstrijd niet van de partij waren. Daarentegen heeft Doetinchem voor de eerste keer Roel Evertse opgesteld. Zoals bekend is Roel verhuisd en daardoor speelgerechtigd. Verder heeft Doetinchem niet echt veel verrassingen uit de hoge hoed getoverd. En als die verrassingen er al zijn is het nu in elk geval nog te vroeg om deze openbaar te maken. De concurrenten lezen namelijk af en toe ook mee en ik wil ze natuurlijk niet wijzer maken dan ze al zijn.
13.35 uur. Zo nu eerst maar eens een bakkie koffie scoren bij Jack. De middag is lang en er zal nog genoeg tijd en gelegenheid zijn om te schrijven. 
13.45 uur. Op bijna alle borden zijn door de spelers de eerste 10 zetten gedaan. Alleen op bord n hebben Erika en Marius iets meer tijd genomen en zijn zodoende nu bij zet vijf.
14.25 uur. Captain Theo praat mij even bij. Hij heeft nog niet alle borden gezien maar verteld dat Cees een erg ingewikkelde stelling heeft. Roel schijnt een klein blijvend voordeeltje te hebben! De andere borden lijken volop verwikkeld in de openingen. Iedereen wil uiteraard zo goed mogelijk uit de openingen te komen.
15.00 uur. De strijd is in volle gang. Opvallend is het toch om te zien hoe vaak schakers hun kin of voorhoofd in twee handen leggen. Uiteraard steunen de ellebogen dan wel op de tafel of knien, ieders eigen knien wel te verstaan. Mooi gezicht. Blijkbaar kan de schaker zich dan beter concentreren, beter nadenken. Ook de gezichtsuitdrukkingen zijn geweldig. Het gelaat wordt schitterend getekend door de spanning.
Van enige krachtsverschillen is overigens nog weinig te zien. Dat wil zeggen: door mij te zien.
15.15 uur. Ik ontdek dat mij als verslaggever iets is ontgaan. Ik weet niet hoe het komt. Is er een actie of is het spel niet interessant genoeg? Het plubliek is massaal verdwenen. Philippe R. Friesen moest namelijk weg. De enige overgeblevenen zijn de schaakster, de schakers, Jack (beheerder) en ik. Gelukkig, er komt weer een supporter binnen. Henk Hamer arriveert. Als er n schaap over de dam is volgen er meer, zullen we maar denken. Vinden de Doetinchemse schaakliefhebbers het nog te vroeg (lees te lang) om te komen kijken en wachten ze nog even tot het echt spannend wordt. Tja, gelukkig maar. Als alle Doetinchemse schakers hier heen komen, voor wie zit ik dan dit LIVE verslag te maken?
15.30 uur. Ik heb captain Theo nog maar eens gevraagd hoe het op de verschillende borden er voorstaat. Volgens Theo heeft Peter een wat moeilijke stelling, Henk lijkt niet geweldig te staan en dreigt te verliezen. Cees, Roel, Henny, Marino en Theo zelf hebben een 'leuke stelling' volgens Theo. Nou dat is informatie waar ik en jullie iets mee kunnen! Wat is nou een leuke stelling?
16.05 uur. De eerste partij is ten einde. Henk (8) kon de overmacht niet meer keren en kon niet anders dan zich gewonnen geven (0-1).
16.20 uur. Gelukkig, de stand is weer recht getrokken. Cees heeft zijn goede partij bekroond gezien en een mooie overwinning behaald en de stand gelijk getrokken (1-1).
Ik zal even een rondje langs de borden maken om te kijken of ik kan inschatten hoe de rest er voor staat.
16.45 uur. Peter (5) en Marius (1) staan er niet best voor. Marino staat niet echt geweldig maar kan mogelijk remise houden. Ik heb mijn hoop een beetje gevestigd op Theo (3) en Roel (4). De spanning neemt met de minuut toe.
16.50 uur. Marino heeft inderdaad het halfje veilig gesteld waardoor de tussenstand nu op 1 - 1 is gekomen.
17.05 uur. Roel had een mooie stelling maar heeft er helaas niet meer uit kunnen halen dan een remise. Hij leek hier zelf niet zo tevreden mee te zijn. Als debutant in dit team wilde hij natuurlijk graag winnen (2-2).
17.25 uur. Het ziet er niet geweldig uit voor Doetinchem. Het staat dan nu wel 2-2 als tussenstand maar de partij van Marius (1) zal verloren gaan. Bij Theo (3) gaat het nog goed, hij kan mogelijk de winst pakken. Peter (5) staat niet goed. Hij staat in het eindspel een pion achter maar de stelling bied voor zijn tegenstander ook niet echt geweldig veel mogelijkheden. Henny (7) lijkt nog in het middenspel te staan. Er staan nog erg veel stukken op het bord. Dit kan eigenlijk nog alle kanten op. Misschien is een 4-4 vandaag wel het hoogst haalbare. Maar ... zo lang de partijen niet ten einde zijn is er natuurlijk nog van alles mogelijk.
17.57 uur. Zoals verwacht heeft Marius verloren. Hij heeft het nog lang geprobeerd maar eigenlijk tegen beter weten in. Een loper minder in het eindspel belooft ook al weinig goeds (2-3). Theo, Henny en Peter zijn nog volop aan het strijden. Theo staat prima.  
18.35 uur. Een geweldige mooie meevaller. De tegenstander van Henny (7) maakte een fout en Henny maakte daar dankbaar gebruik van. Sinterklaas of niet, cadeautjes zijn zelfs in maart welkom (3-3).
19.00 uur. Ik zie dat deze site vandaag goed wordt bezocht. Ik zal jullie dan ook maar weer even bij schrijven. Nog 2 borden en het blijft nog even spannend. Theo (3) mag de winst eigenlijk niet meer weggeven. Hij heeft ruim de tijd en staat gewoon beter. Peter (5) staat echter niet zo best. Hij staat inmiddels twee pionnen achter. Zijn tegenstander is inmiddels met de laatste 15 minuten begonnen.
19.10 uur. Het duurde dan even maar Theo heeft gewonnen en daardoor is de tussenstand 4-3. Peter is nog steeds volop in strijd maar dit belooft weinig goeds. De druk neemt toe. Eigenlijk een onhaalbare opgave. Zou de tegenstander nog fouten maken. Waarschijnlijk niet, al straalt hij spanning uit.
19.25 uur. Zoals verwacht heeft Peter geen stand kunnen houden. Hij heeft tot het laatst gestreden maar het was een ongelijke strijd. Hierdoor kwam de eindstand op 4-4. 
Niet bepaald een uitslag om vrolijk van te worden. Doetinchem heeft hierdoor een mogelijk kampioenschap en promotie niet meer in eigen hand.
 
  SV DOETINCHEM - A.S.V. 3 4 - 4 einde partij
1 Marius van Hal - Erika Belle 0 - 1 17.57 uur
2 Cees Nederkoorn - Erik Wille 1 - 0 16.20 uur
3 Theo Goossen - Siert Huizinga 1 - 0 19.10 uur
4 Roel Evertse - Ivo van der Gouw - 17.02 uur
5 Peter Roessel - Ruud Wille 0 - 1 19.25 uur
6 Marino Kper - Hans Rigter - 16.47 uur
7 Henny Haggeman - Johan van den Brink 1 - 0 18.35 uur
8 Henk Steinhauer - Gerben Hendriks 0 - 1 16.05 uur