NA NIEUWE WINST LONKT PROMOTIE VOOR DOETINCHEM

Door BOB DE JONG in DE GELDERLANDER van 2 februari 2004

Met de 4-3 winst op Het Kasteel heeft SVD een belangrijke stap gezet op weg naar het kampioenschap van de promotieklasse van de OSBO. Het Doetinchemse schaakteam bleef voor de vijfde opeenvolgende keer ongeslagen en staat inmiddels drie matchpunten voor op Meppel en ASV3, de grootste concurrenten. Een ongekende luxe voor de Achterhoekers. Medetitelkandidaat De Toren uit Arnhem, over drie weken de tegenstander van SVD, ging verrassend onderuit bij de reserves van De Schaakmaat. ASV3 had weinig problemen met degradatiekandidaat Wageningen en won met 5-3. De winst op Het Kasteel (Wijchen) was verdiend, maar had meer bordpunten voor SVD op kunnen leveren. Harold Vrieling speelde een prima aanvalspartij. Toen hij zijn paard op g5 posteerde was het snel gedaan. Marius van Hal had met Theo Goossen geruild en speelde met zwart aan het eerste bord. De bordwissel vond plaats omdat Van Hal het niks vindt om tegen een opening Pf3 te moeten spelen. En dat speelt Van Berkel (Het Kasteel) vrijwel altijd. Van Hal remiseerde. Theo Goossen haalde tegen Van Berkel een halfje maar daar had meer ingezeten. In de eindfase verkoos Goossen zekerheid boven risico. Marino Kper begon een kwartier te laat aan zijn partij maar dat bleek van weinig invloed. Hij joeg de dame van zijn opponent over het bord en won na een mooie partij met mat-in-n.De koningsvleugel van Sander van Vucht kreeg het nodige te verduren maar de Doetinchemmer verdedigde stug. Hij kwam nog een stuk voor (twee paarden en toren tegen loper en toren) maar verloor de pionneneindstrijd op tempo. Henny Haggeman wist niet goed raad met de kamikaze-achtige offertactiek van zijn tegenstander en verloor. Jim Slager kwam wat moeilijk te staan, verdedigde heel knap en wist er een remise uit te slepen. Bij een 3-3 stand kwam Kees Nederkoorn met het bevrijdende bordpunt. Op het bord was de zaak al beslist. Nederkoorn had zijn opponent compleet vastgezet en promotie van de a-pion bleek niet te voorkomen. Een versterking voor SVD heeft zich al aangediend. Roel Evertse, woonachtig in Warnsveld, heeft zich aangemeld bij de Doetinchemmers. Evertse speelde tweede klasse KNSB, verhuisde naar Warnsveld, maakte een rondje langs enkele schaakclubs en koos voor SVD waar hij inmiddels lid is. Het is nog nog onduidelijk of hij deze competitie bij SVD mag meespelen.