Doetinchem 1 wint van nummer 2, De Toren (3e) verliest.

Zaterdag 31 januari speelde koploper Doetinchem tegen nummer 2, Het Kasteel uit Wychen. Het werd erg spannend. Er werd nog maar op n bord gespeeld met een tussenstand van 3-3. Uiteindelijk wist Cees de partij in zijn voordeel te beslissen en had Doetinchem wederom een overwinning binnen, 4-3. Door het verrassende verlies van De Toren staat Doetinchem, met nog vier speelronden voor de boeg, er uitstekend voor.

Nog voor Het Kasteel was gearriveerd was er al driftig telefonisch contact met Doetinchem. In Wychen zou ook competitie gespeeld moeten worden maar men kon niet bij de schaakstukken en dat is lastig schaken. De code van de nieuwe deur ontbrak. De eerste bordspeler van Het Kasteel wist dit, na aankomst in Doetinchem, telefonisch op te lossen. En zo kon er zowel in Wychen als Doetinchem op tijd worden begonnen.
Voordat iedereen goed en wel begonnen was stond het al 1-0 voor Doetinchem. Dit punt was door Harold Vrieling (bord 8) verrassend snel binnengehaald. Hij speelde een keurig partij in het Morragambiet. Dit was natuurlijk een leuke opsteker.
Marius van Hal (bord 1) kwam met zwart goed uit de opening. Hij had weliswaar het betere van het spel maar moest genoegen nemen met een toch mooie remise.
Captain Theo Goossen (bord 2) heeft lange tijd gewonnen gestaan. Het was een leuke partij maar een blundertje van Theo koste hem een pion. Theo heeft nog een remiseaanbod afgeslagen maar zag uiteindelijk in dat er niet meer in zat, -.
Marino Kper (bord 4) offerde een pion (Frans) maar de afwikkeling was (volgens de captain) niet goed. Echter er volgde een leuke meevaller voor Marino want zijn tegenstander liet zich mat zetten en dat is immers het doel van iedere schaker.
Sander van Vucht (bord 5) speelde een bijzondere partij. Zijn tegenstander offerde een stuk tegen drie pionnen. In het eindspel had Sander twee paarden en een toren en de tegenstander een loper, een toren en drie pionnen. Er volgde een stelling met koningen op vreemde plaatsen. De tegenstander speelde G4 en er was voor Sander helaas geen houden meer aan, 0-1
Henny Haggeman (bord 6) heeft een vrij redelijke stelling op het bord weten te krijgen maar de klok werkte niet in zijn voordeel. Zijn tegenstander had een toren, loper en een pion (op F2). Henny daarentegen een Dame. De tijd was een alles bepalende factor en Henny kon, in tijdnood, een nederlaag niet meer voorkomen.
Jim Slager (bord 7) belandde in een erg moeilijke stelling. Maar Jim is dan op z'n best en verdedigde taai. En zo kennen we hem. Dit harde werken werd beloond, Jim wist er een remise uit te slepen.
Zoals vermeld won Cees Nederkoorn (bord 2) maar dit ging niet vanzelf. Captain Theo was erg blij met de opening van Cees (de beruchte loper d3). Nadat hij goed uit de opening kwam offerde Cees een paard en kon vervolgens een pion laten promoveren. Cees moest nog vol aan de bak en erg nauwkeurig verdedigen om eeuwig schaak te voorkomen. Doordat dit de laatste en alles beslissende partij was (3-3) liep de spanning hoog op. De voorzitter van S.V. Doetinchem liet zien zijn verantwoordelijkheden te kennen en de spanning aan te kunnen. Het lukte hem de partij winnend af te sluiten en zo de totaaloverwinning veilig te stellen.
Al met al een zwaar bevochten overwinning. Maar wel n van grote waarde. De op dat moment nog nummer twee is op ruime achterstand gezet. De komende tegenstander, De Toren, stond nummer drie maar wist tegen Schaakmaat 2 niet verder te komen dan een 4-3 nederlaag en zakte daardoor naar de 6e plaats. De eerstkomende wedstrijd is altijd de belangrijkste maar dat is in deze zeker het geval. Met 3 punten voorsprong op de nieuwe nummer 2, Meppel, is winst op de Toren gewenst. Maar zelfs bij een remise komt de zo vurig gewenste promotie steeds dichter bij. Doetinchem heeft alles in eigen hand, sterker nog, men kan zich zelfs nog een misstap veroorloven. Op 6 maart weten we meer.