LELYSTAD - SV DOETINCHEM

Zaterdag 15 mei.

Doetinchem speelt in de laatste ronde van de promotieklasse in en tegen Lelystad. In buurtcentrum "de Brink" wordt de gezamenlijke slotronde gespeelt. De belangen voor SVD zijn bekend. Bij winst is de Doetinchemse schaakvereniging  kampioen en promoveren zij naar de 3e klasse van de KNSB.

DE STAND (voor aanvang): Mp Bp
1 DOETINCHEM 13 37
2 De Toren 12 39½
3 Meppel 11 40
4 Het Kasteel 11 37
5 ASV 3  9 31½
6 Bennekom  8 32½
7 Schaakmaat 2  7 28
8 Lelystad  6 29
9 Wageningen 3 *  3 24
10 SMB 4 *  0 21½
* Wageningen 3 en SMB 4 zijn reeds gedegradeerd.
       
Het programma voor vanmiddag:
Lelystad - DOETINCHEM -
Meppel - ASV 3 -
Schaakmaat 2 - Het Kasteel -
De Toren - Wageningen 3 -
SMB 4 - Bennekom -
 
Voor vanmiddag zijn Peter Roessel en Henk Steinhauer afwezig. Captain Theo heeft alle vertrouwen in onderstaande acht spelers en hoopt dat er een goed resultaat kan worden geboekt. De vorm van de dag zal echter bepalend zijn.
 
  LELYSTAD   SV Doetinchem  
1 H.J. Larooij 1699 Theo Goossen 2063
2 D. Stapersma 1686 Kees Nederkoorn 2039
3 H.F. Riepma 2049 Roel Evertse 2025
4 F.H.M. Jonkman 2027 Marius van Hal 1993
5 J.E.M. Huijzer 1900 Marino Küper 1974
6 A.J.C. van Rooijen 1798 Henny Haggeman 1800
7 B. Adriaanse ? Sander van Vucht 1777
8 R.A. de Wind 1758 Jim Slager 1749
13.21 uur. Nou daar ben ik dan eindelijk voor de 1e keer. De verbinding zoals ik deze wilde is nog niet gelukt. Vandaar dat ik dit voorlopig via het gastenboek doe.
We zijn begonnen. Tachtig schakers strijden voor de winst. Ik meld me wanneer er iets bijzonders gebeurd echter uiterlijk om ca. 14.00 uur. Tot zo.
14.03 uur. Na een uur spelen is er nog niet zo veel te melden. Je verwacht een ijzige stilte, een soort van biljartsfeer, maar nee hoor. Veel lopende mensen, rinkelende kopjes en veel gefluister en gestommel. Een aantal spelers ogen wel erg professioneel. Keurige notatieboekjes met daarbij een chique pen, soms zelfs nog in het doosje!
Op de borden van de spelers van S.V.D. is door mij nog niets waargenomen dat de moeite waard is om hier te vermelden. Tot straks (ca. 15.00 uur of wanneer er eerder nieuws is).
14.30 uur. Na de info hierboven (cursief) via het gastenboek op de site gezet te hebben is het via enkele omwegen toch gelukt om op de voor mij meest ideale manier verlag te doen. Vanaf nu zal ik het niet meer via het gastenboek hoeven te doen.
14.35 uur. Hierboven heb ik de bordindeling vermeld. Opvallend is dat S.V.D. de spelers keurig op volgorde van rating ingedeeld heeft en Lelystad een tactische variant heeft bedacht. De twee spelers met de laagste rating zijn ingezet op bord 1 en 2! Voor Theo (bord 1) en Kees (bord 2) valt er niets te winnen. Immers iedereen verwacht, door het verschil in rating, dat er eventjes gewonnen wordt.
15.06 uur. Goed nieuws. Zo juist, paar minuten geleden heeft Theo (1) het eerste punt binnen gehaald, 0-1 voor SVD. Op de andere borden nog weinig nieuws. Voor zover ik kan zien staat Henny (6) niet best.
15.45 uur. De tweede partij is ten einde, Henny (6) verliest helaas. Tussenstand 1-1. De andere SVD-ers staan mijn inziens redelijk gelijk.
16.30 uur. Ik heb hieronder de tussenstanden ingevuld van alle wedstrijden. Vanaf nu zal ik deze proberen bij te houden. Het is voor mij wel prettig dat captain Theo snel klaar is. Hij loopt langs de borden en maakt een inschatting van de kansen. Kees (2) staat een stuk voor en zal, volgens Theo, wel winnen. Roel (3) speelt tegen een oude bekende, dhr. Riepma (oud speler van Doetinchem) en ze staan redelijk gelijk. Marius (4) heeft ook een redelijk gelijke stelling op het bord. Marino (5) staat goed. Sander (7) heeft prima stelling op het bord en kan daar volgens Theo minimaal een remise uithalen. Jim (8) staat gelijk maar Theo ziet in de stelling van Jim meer mogelijkheden. Kortom de spanning neemt behoorlijk toe. Met tachtig schakers is het behoorlijk druk en daardoor is het niet altijd even overzichtelijk.
17.00 uur. Er zijn weer behoorlijk wat veranderingen bij de tussenstanden. Er wordt driftig gescoord maar nog niet bij Lelystad - Doetinchem. Er is nog niet veel veranderd. Kees staat nog steeds een stuk voor en schaakt zeer nauwkeurig. Het eindspel begint. Op de andere borden staat het nog steeds redelijk gelijkwaardig. Ik zal steeds elke beslissing direct melden maar ben er uiterlijk 17.30 uur weer.
17.08 uur. Het zat er al een tijdje aan te komen. Kees wint en brengt de tussenstand op 1-2. Het wordt nu toch wel echt heel spannend. Als je op de diverse borden kijkt,  kan het voor mijn gevoel nog alle kanten op.
17.19 uur. Dhr. Riepma heeft remise aangeboden aan Roel. De stelling is moeilijk. Roel staat weliswaar een pion voor maar een pion van zijn tegenstander is behoorlijk ver opgerukt. Roel heeft na overleg met captain Theo de remise geaccepteerd. Hierdoor is de tussenstand 1½-2½. Geweldig om te zien wat een remise aanbod teweeg brengt. Roel overlegt met Captain Theo. Theo raast langs alle borden om een inschatting te maken of we meer nodig hebben dan de remise. Hij maakt ondertussen ook een inschatting bij Roel naar de mogelijkheden en de risico's. Geweldig om die gespannen gezichten te zien. De spanning is om te snijden. Regelmatig staan er een mannetje of tien te kijken bij het bord van een SVD-er. De druk neemt toe, we zullen zien wie daar het beste mee kan omgaan.
17.30 uur. Ik vraag de spelers die klaar zijn of ze een inschatting durven te maken. Bijna allen zeggen zoiets als: het zou misschien kunnen of het zit er misschien net in. Allen kijken daar dan wel heel serieus en gespannen bij. Gelukkig schiet mijn schaakniveau te kort anders zou ik me misschien ook nog gaan wagen aan voorspellingen. Ik laat dit liever over aan de meer getalenteerde onder ons. Het is en blijft gigantisch SPANNEND !!!
17.50 uur. Nog geen wedstrijden ten einde. Ik heb maar eens op de lichaamstaal gelet. Nou die roept alleen maar meer vraagtekens op. Ik zie Theo langs de borden lopen. Marius doet een zet en ik zie Theo ontzettend bedenkelijk kijken en kort met Henny praten. Hij loopt verder en kijkt bij het bord van Jim en fronst zijn wenkbrauwen. Wat zou dat betekenen? Theo loopt terug en ziet nog net Marius de volgende zet doen. Theo draait zich om en steekt de duim op naar Henny. Ik vraag Theo naar zijn inschatting. Marius stond erg goed, misschien wel gewonnen maar deed volgens Theo een verkeerde zet. Hij staat, volgens de captain, nog wel in een remisestelling. Marino staat goed en volgens Theo gaat hij waarschijnlijk wel winnen. De partijen van Jim en Sander kunnen nog alle kanten op, die zouden ook maar zo verloren kunnen gaan. Het zal er echt om gaan spannen of WE het gaan redden of niet. Opmerkelijk moment zo juist. De klok bij de partij bij Marino stopte plots. Wedstrijdleiding er bij. Er werd snel een oplossing gevonden. Onbekend of de klok verkeerd was ingesteld of dat de batterijen geen zin meer hadden. Wel een erg vervelend moment.
18.15 uur. Ik hoop dat ik op deze site de spanning een beetje kan overbrengen. Het neemt onderhand ongekende vormen aan. Van de 80 schakers zijn er 72 klaar. Er wordt nog op 8 borden gespeeld waarvan 4 bezet door Doetinchemmers. Marino staat heel goed. Hij heeft een mooie stelling met een pion voorsprong. Waarschijnlijk wint hij direct nog een pion. Kan hij de concentratie vast houden? Marius staat ook redelijk goed. Mijn inziens heeft hij net een zet gespeeld om te forceren. De partijen van Jim en Sander geven mij nog geen duidelijkheid. Wanneer Marino weet te winnen hebben we uit de laatste drie partijen nog 1 punt nodig. Marius een halfje (?) dan zal of Jim of Sander ook nog een halfje moeten scoren!
18.22 uur. We hebben er weer een halfje bij. Marius heeft remise gespeeld. Tussenstand: 2-3 Dit betekend dus inderdaad dat of Jim of Sander minimaal remise moeten spelen en Marino zal moeten winnen.
18.35 uur. Ik zal de spanning nog maar een beetje opvoeren, helaas. Sander heeft verloren, tussenstand 3-3. Marino moet nu winnen en Jim minimaal gelijkspelen voor het kampioenschap. Ik weet het niet of dit gaat lukken. Ik ben snel weer terug.
18.45 uur. Nog geen beslissing. Beiden spelen nog. Marino nog steeds een pion voor en een betere stelling. Zou dus nog kunnen. Jim staat gelijkwaardig. Jim heeft 3 pionnen en een loper, tegenstander 3 pionnen en een paard. Je voelt en ziet de harten kloppen. Wat een middag zeg!!
19.03 uur. Yes Marino wint, 3-4. Uiterst secuur heeft Marino het punt binnen gehaald. Jim is een van de weinigen die nog speelt. Zijn tegenstander is met laatste 15 minuten bezig. Jim staat voor een remise goed. Kan dit waarschijnlijk wel halen. Ik ga snel weer kijken. Ben er zo weer.
19.09 uur. DOETINCHEM KAMPIOEN. Jim speelt remise en haalt het verlossende halfje binnen. Misschien had de winst er zelfs nog ingezeten maar dat was niet meer nodig.

Zo komt er abrupt een einde aan een geweldig spannende  schaakmiddag. Ik meld straks nog even hoe laat we in Doetinchem zullen arriveren. YES YES YES, de ontlading is GEWELDIG.

19.30 uur. Door de ontlading van de enorme spanning heb ik de eindstanden van de overige wedstrijden gemist. Ik zal deze later bij werken.
19.35 uur. We vertrekken nu en zullen tussen 21.00 en 21.30 uur in Doetinchem arriveren. Voor degenen die het team willen komen feliciteren, dat kan bij Paddy's Pub.
 
PROGRAMMA VOOR VANMIDDAG EINDSTANDEN
Lelystad - DOETINCHEM 3½-4½
Meppel - ASV 3 5½-2½
Schaakmaat 2 - Het Kasteel 4½-3½
De Toren - Wageningen 3 5-3
SMB 4 - Bennekom 3-5

 

EINDSTAND  NA  9 RONDEN

  Promotieklasse Mp Bp
1 DOETINCHEM ** 15 41½
2 De Toren 14 44½
3 Meppel 13 45½
4 Het Kasteel 11 40½
5 Bennekom 10 37½
6 ASV 3  9 34
7 Schaakmaat 2  9 32½
8 Lelystad *  6 32½
9 Wageningen 3 *  3 27
10 SMB 4 *  0 24½
** DOETINCHEM kampioen.
* Wageningen 3, SMB 4 en Lelystad gedegradeerd