OSBO-CUP

Door Frans Kuggeleijn

SVD 2 - Pion 2: 1½ - 2½. Ik zeg het maar meteen. Het had ook andersom kunnen zijn. Op bord één werd Henny Haggeman langzaam maar zeker weggedrukt door Olov Schoonenberg ( 1932 ). 0 - 1
Op bord drie speelde John Lutgens een prachtige partij tegen Jack Janssen ( 1713 ). Met een pion op de één na laatste rij, en allerlei promotiedreigingen, wilde hij het te mooi afmaken. Hoewel hij geheel gewonnen stond, deed hij een foutieve paardzet. Doch ook daarna stond hij beter. De noodzakelijke rokade bleef echter uit, en een, voor John, teleurstellende remise was het gevolg.
Volgens Henny Haggeman speelde Frans Kuggeleijn op bord vier een siciliaanse draak tegen Alex Bouwman. Volgens Kuggeleijn was het een combinatie van de draak, najdorf en de scheveninger variant. Maar waarschijnlijk weet Kuggeleijn meer van de druivensoorten, die nodig zijn voor een aanvaardbare droge witte wijn.
Hoe het ook zij, Kuggeleijn had een prachtige aanval op de g- en h-lijn, en maakte zich al op om, na een fantastisch torenoffer in vijf zetten mat te geven. Hiertoe gaf Kuggeleijn al enige geruststellende knipogen naar voornoemde Haggeman. Alex Bouwman ( koffie, cola, koffie, cola ) had echter verder gerekend. Een eindspel met een pion minder resteerde. Dat deed Alex goed.
Ik heb Philippe Friesen beloofd de nadruk te leggen op zijn overwinning en niet teveel in te gaan op bijkomstigheden. En inderdaad Philippe speelde een zeer solide partij tegen Arno Arents ( 1848 ). Waarschijnlijk zal het dan ook de wil Gods zijn geweest dat Arno Arents, in een remisestelling, zijn dame zo posteerde dat Philippe in één zet mat kon geven. Kortom, 1½ - 2½