SV DOETINCHEM 2 UIT DE BEKER

door Erwin Verhoogt, 4 februari 2008

Nadat we in de voorronde met ruime cijfers van de Toren2 uit Elst hadden gewonnen, moesten we nu aantreden in de Arena in Ede. Zij spelen in de eerste klasse, dus waren de verwachtingen niet al te hoog. Het zou nooit een spannende wedstrijd worden; in tegenstelling tot onze match in de voorronde waar de vonken er soms vanaf vlogen! Thomas had weer voor een tactische opstelling gekozen: Gert-Jan nam weer plaats aan het eerste bord gevolgd door Frans Kuggeleijn, die inviel voor John. Thomas nam plaats aan het laatste bord (sinds wanneer offeren teamleiders zich op?) en U raadt het al, ik aan bord drie.

Misschien omdat de sfeer zo gemoedelijk was, stond er na amper anderhalf uur spelen een 1,5-1,5 op het scoreformulier. Het leek wel of de heren een potje snelschaak aan het spelen waren!

Thomas was de eerste die zijn tegenstander een remiseaanbod deed. Hij kwam met enig voordeel uit de opening, maar alsnel verdwenen enkele stukken in het doosje en zagen beide heren geen heil meer in de stelling om voor de winst te spelen.

Direct daarop bood de tegenstander van Frans ook remise aan, in een partij die leek op die van Thomas. Ook Frans kwam beter uit de opening, maar al snel verdwenen de stukken als sneeuw voor de zon van het bord; remise dus! Bij Frans had ik wel het idee dat er meer in had gezeten als hij wat rustiger had gespeeld. Desondanks mag hij best een compliment krijgen omdat zijn tegenstander aanmerkelijk hogere rating had!

Gert Jan speelde net als in de voorronde een Goede pot. Hij koos weer voor zijn geliefde skandinavische verdediging en kwam nooit in gevaar. Zijn tegenstander M. Roseboom, ook geen misselijke, had blijkkbaar weinig zin om zijn hersens te peinigen en na enig geruil was ook hier remise een feit.

Zelf was ik vol goede moed naar Ede vertrokken, met Thomas als mijn persoonlijk chauffeur. Ik had het voornemen eens een goede pot te spelen! Maar ja zoals met alle goede voornemens....... Het begon al op de eerste zet: mijn tegenstander speelde e2-e4, waarop ik met d7-d6 wilde antwoorden. Voor ik het wist had ik mijn e-pion al in mijn handen en kwam in het frans vaarwater terecht. Daar is het soms troebel vissen! Hoewel mijn stelling nog wel te verdedigen was, koos ik uiteindelijk voor de verkeerde verdediging en was het pleit binnen enkele zetten beslecht.

Ede won zo uiteindelijk met 2,5-1,5 en voor ons was het sprookje uit. Mijn teamgenoten waren achteraf mild voor mij: voor hen was het een bedrijfsongelukje! Ja, je kunt maar beter geen goede voornemens hebben en gewoon die goede pot spelen!!!!!!!