SV DOETINCHEM HOUDT TWEEDE PLAATS VAST

door Roel Evertse

Met enige vrees was opgezien tegen de uitwedstrijd tegen het sterke Esgoo 2. We moesten onze kopman Henk Riepma en ook nog ‘vaste waarde’ Sander van Vucht missen, beiden wegens familieverplichtingen. Bovendien beschikken wij over weinig reserves die het KNSB-niveau aankunnen, althans zo leek het tot vandaag. Sjon Vrieze en Bert Lenderink scoorden echter keurig een 1 en een ½ en leverden daarmee een belangrijk aandeel in de ruime zege op Esgoo 2: 2-6. Nu moet gezegd dat de Esgoo-reserves ook verzwakt aan de start kwamen. Zo moest kopman Peter Bolwerk invallen in het 1e team.

Eigenlijk hadden we de wedstrijd binnen de kortste keren op zak. De tegenstander van Kees had iets zeer elementairs over het hoofd gezien: de datum. Hij kwam niet opdagen en een reserve kon zo gauw niet meer worden opgetrommeld (0-1).

De zeer jeugdige tegenstander (12 jaar!) van Henny knalde er met een pionoffer gevolgd door nog een stukoffer in. Onze grijsaard schrok wel een beetje, maar hield het hoofd koel, pareerde de dreigingen en kon snel oogsten (0-2).

Onze supersub Sjon Vrieze liet zijn tegenstander alle hoeken van het bord zien. Een mooie koningsaanval met fraaie witte paarden op e6 en f6 bracht hem heel snel een vol punt (0-3).

Aan het bord van Marino hoorde men vertrouwd gehoest. Pas na een uur spelen kwam ik er achter dat niet Marino, maar Gerard Grotenhuis hiervoor verantwoordelijk was. Het hoestvoordeel leidde tot een geweldige stelling voor Gerard, maar een afzichtelijke blunder zorgde voor een plotseling einde en al weer een punt voor ons: 0-4 na 2 uur spelen!

Iets later kreeg Bert remise aangeboden in een rommelige stelling. Terecht besloot hij het aan te nemen en stelde daarmee de zege van het team veilig (½-4½).

In de drie overige partijen was sprake van harde strijd, die tot in het laatste uur zou voortduren.
Uw verslaggever had een zware middag. Tegenstander Ernst Jan Pluim Mentz speelde oersolide en sterk, ik werd gedwongen tot zwaar keepwerk, maar de nekslag kwam toen ik ontdekte dat die lieve mevrouw wedstrijdleidster mijn naam op het wedstrijdformulier gecastreerd had tot ‘Evertje’. Dat bleek dodelijk voor het moreel. Een opgelegde kans op een onverdiend vol punt – waarom toch niet gewoon h3-h2! en uit? – werd gezellig weggeknoeid (1½-4½).

Ook Theo deed zichzelf te kort. Ergens had hij een pion verloren, waarop Marino bezorgd bij hem kwam informeren of hij het nog zou houden. “Hoezo: houden?”, brieste Theo verontwaardigd en inderdaad had hij goed getaxeerd dat hij goede kansen had in het eindspel. Achter het bord bleek winst echter een te moeilijke opgave. Die werd pas in de post-mortem gevonden (2-5).

Marius werd getrakteerd op Nijlpaard in de voorhand. Op het bord gebeurde aanvankelijk bijna niets, in tijdnood eigenlijk ook niet, behalve dan dat de klok van Marius ineens van 40 seconden op -0.59 sprong. Die lieve schat wedstrijdleidster – “Behandelt u haar met respect, zij doet dat ook met u.”, zo had Grotenhuis ons in zijn welkomstwoord dringend verzocht – zat natuurlijk ver weg van het strijdgewoel in haar buitengewoon spannende boekje te lezen, maar gelukkig reageerde tegenstander Carl Heimann zeer sportief op deze situatie en werd er dus gewoon doorgespeeld. Maar als hij nou eens geen Carl had geheten, maar laten we zeggen ‘..’, en lekker sadistisch het punt opgeëist had, hoe bewijs je dan bij die lieve mevrouw in godsnaam dat je genekt bent door een ‘kennelijk gebrek aan het uurwerk’? Heel veel later won Marius overigens fraai na veel duw- en trekwerk (2-6).

Na deze overwinning staan we vast op de 2e plaats in poule 3B. Kampioenskansen hebben we niet, want Amersfoort won met 7½-½ van Drachten (tja…).

Esgoo 2 1925 2 - 6

SV Doetinchem 1