ERRARE HUMANUM EST ... OFTEWEL
ONGELUKJES OP HET BORD
door Gert-Jan Zonneveld
 
Dinsdag 21 september werd de 3e ronde van de huishoudelijke competitie gespeeld en er waren veel ongelukjes en ongelukken te aanschouwen deze speelronde. De eerste partij die uit was, was die tussen Philip en Micha. Ik weet niet wat Micha voor ogen met zijn antwoord 1. … b5 op de witte openingszet 1. e4, maar de pion werd in dank door Philip aanvaardt middels 2. Lxb5 (overzien door Micha?) en die slag kwam onze dappere Micha eigenlijk de gehele partij niet meer te boven. Philip manoeuvreerde handig zijn stukken naar voren en voor het 1e speeluur voorbij kon hij een punt noteren.
Niet veel later kon Benno een punt op het scorebord brengen; in zijn partij tegen Henk Hamer leek het lange tijd gelijk op te gaan tot het moment dat Henk een verschrikkelijke bok schoot en daarmee in een keer verloren kwam te staan. Dat bleek het uiteindelijk ook gewoon te zijn.
In de opening van de partij tussen Wim en Erwin gebeurde vele rare dingen. Tenminste zo leek het op dat moment voor velen. Ik geef u even de openingszetten:
1. e4 e5 2. Pf3 d6 3. d4 Pd7

(een zijvariant in de Philidor, een normale gesproken degelijke opening voor zwart tegen 1. e4)

4. Lc4

De scherpste voortzetting volgens de geleerden; andere mogelijkheden zijn: 4. b3, 4. d5, 4. dxe5, 4. Pc3 om er maar eens een paar te noemen.

4. … Le7 ?

Niet de sterkste, alhoewel ik in mijn database toch een dikke 100 partijen met deze variant tegenkwam. Niet dat zoiets wat zegt; het scoringspercentage van wit tegen deze variant is toch een dikke 87%!! Beter is 4. …, c6 om de volgende afwikkeling tegen te gaan.

5. dxe5 dxe5 6. Dd5! (zie diagram)

Hier is het toch wel lastig voor zwart om een goede zet te bedenken en in arrenmoede besloot Erwin tot …..

6. … Ph6 ?!

Wat anders? Veld f7 staat toch wel erg op de tocht. Een mogelijke verbetering is misschien toch 6. … Lb4+ 7. c3 waarna 7. .. Lxc3+ 8. Pxc3 en 7. … De7 8. cxb4 zijn gespeeld waarbij zwart iets van compensatie had. Wim vervolgde uiteraard met.

7. Lxh6! 0-0 (terugslaan op h6 is verboden vanwege 8. Dxf7 # ) 8. Le3 c6 9. Dd2

waarna wit de partij uiteindelijk naar zich toetrok. Het gekke is dat deze gehele variant vaker gespeeld is, maar de score van zwart is niet denderend en ik begrijp ook wel waarom.

Henny en John speelden een redelijk inhoudsrijke partij; Henny had een licht initiatief maar John wist alles feilloos te keepen zodat remise een logische uitslag was.
Gert-Jan had niet heel veel moeite om Marije van zich af te schudden; in een Spaanse partij wist hij eerst een pion, daarna een paard te winnen en dit voordeel was voldoende.

Tot slot speelden de topfavorieten Theo en Kees tegen elkaar; in een Pirc waarin wit het onbekende Le2 bezigde kwam een zeer ongebalanceerde stelling op het bord waarbij het leek of Theo de betere kansen had. Misschien was dat ergens ook wel zo, maar Kees wist vakkundig zijn dekking gesloten te houden en de remisehaven uiteindelijk te bereiken.

Tot besluit nog de volgende overpeinzing die ik u mee wil geven: “en computer versloeg me ooit met schaken, maar het was geen partij voor me in een partijtje kickboxen”.
 

 

Webdesign Refresh