DOETINCHEM 2 WINT SOEPEL VAN KAMELEON 2
door Gert-Jan Zonneveld

 

Dinsdag 7 december trad het 2e team van Doetinchem aan tegen het 2e team van De Kameleon uit Terborg; op papier zou Doetinchem met 2 vingers in de neus moeten winnen, maar na de bijna bananenschil tegen Aalten was het team gewaarschuwd om geen enkele tegenstander te onderschatten, en zeker niet de Kameleon 2, die in het verleden wel eens vaker lastig te bestrijden waren.

De start van Doetinchem was zéér voortvarend; na een klein half uur had Erwin Verhoogt op bord 3 het punt al binnen. Zijn tegenstander Tinus Gaastra ging in een Zwarte Leeuw opzichtig in de fout door te snel f4 te spelen; een geniepig schaakje door de dame op b6 gevolgd door inslaan op b2 en vervolgens torenwinst (paardwinst was de andere keuze voor de witspeler) noopte de speler uit Terborg om na 12(!) zetten de koning om te leggen.
Kort daarop kon Bert Lenderink ook een punt op zijn conto bijschrijven, al zag dat er niet naar uit. Tegenstander Henk Oosterenk had de partij goed opgezet en een klein maar optisch voordeeltje uit een Slavische ruilvariant verkregen. Toen hij iets te optimistisch e4 speelde (waar inslaan met de loper op h7 een gezonde pluspion had opgeleverd), bleek na afruil op e4 een loper op g5 ongedekt te staan, waar de zwarte dame van Bert op a5 wel raad mee wist.

 

Captain Adri Maranus speelde een goede partij maar zijn tegenstander Tom Huyink had niet echt zijn avond. In een Falkbeers tegengambiet kreeg Adri alles wat hij zich kon wensen en wist een stuk tegen 2 pionnen buit te maken. Zijn tegenstander ging daarna te ver door met zijn dame nog een pion te pakken, wat door Adri hardhandig werd afgestraft; een loper terugzet kostte zwart nog een stuk.
Op de andere borden was intussen wel het een en ander gebeurd; Frans Kuggeleijn had een verschrikkelijke bok geschoten in zijn partij tegen Bram Plasman en zijn dame moeten geven.
John Lutgens had een duidelijk plus in zijn partij tegen Hans Rexwinkel en Philip stond met wit een tikje minder in zijn partij tegen H. Duyn.
Philip kreeg van de captain de opdracht om maar eens remise aan te bieden, om zo in ieder geval de 2 punten veilig te stellen voor Doetinchem en zowaar zijn tegenstander accepteerde dit in een voor hem iets betere stelling. Frans moest, ondanks hardnekkige tegenstand, zijn koning om leggen.
Tot slot wist John Lutgens de partij op een fraaie manier in zijn voordeel te beslissen zodat Doetinchem toch met ruime cijfers de winst veilig wist te stellen en de kansen voor het kampioenschap intact en in eigen handen houdt.

 
SV Doetinchem 2 1692 - De Kameleon 2 1533 4½ - 1½
1 Bert Lenderink 1856 - Henk Oosterenk 1593 1 - 0
2 John Lutgens 1728 - Hans Rexwinkel 1616 1 - 0
3 Erwin Verhoogt 1699 - Tinus Gaastra 1514 1 - 0
4 Adri Maranus 1664 - Tom Huyink 1530 1 - 0
5 Frans Kuggeleijn 1594 - Bram Plasman 1528 0 - 1
6 Phillip Schyns 1609 - Herman Duyn 1416 ½ - ½
 
 

Webdesign Refresh