3 X 4 = ?
door Marino Küper
 

Hoeveel tijd hebt u nodig om een antwoord te geven op de vraag: hoeveel is 3 x 4? Naar alle waarschijnlijkheid lukt u dat zo snel dat de tijd die nodig is voor een antwoord praktisch niet te meten is. De reden daarvoor is dat we allemaal de tafels onder de tien op de lagere school hebben geautomatiseerd. Dat betekent dat ze zijn opgeslagen in ons lange termijn geheugen. Het feit dat ze daar zijn opgeslagen en onmiddellijk oproepbaar zijn, stelt ons in staat om ingewikkelder berekeningen uit ons hoofd op te lossen. Ons korte termijn geheugen wordt niet meer belast met het doorrekenen van de elementaire tafels.

Hetzelfde effect treedt op bij schaaktraining. Door de meest voorkomende matbeelden (maar ook andere tactische patronen) te automatiseren worden ze opgeslagen in ons lange termijn geheugen. Het resultaat daarvan is dat onze hersenen de patronen oproepen zodra vergelijkbare stellingpatronen op het bord komen. Door dit automatisme wordt ons denkproces veel efficiënter.

Het inslijpen van de matbeelden is dus in zekere zin hetzelfde als het leren van de tafels. Het stelt ons in staat om de vrijkomende tijd en hersencapaciteit (vooral het korte termijn geheugen) te gebruiken voor ingewikkelder berekeningen.

 
 
 

Webdesign Refresh