KAMPIOEN SVD 2 VERLIEST VAN VELP 2
door Adri Maranus
 

De gezamenlijke slotronde in Velp was op papier een thuiswedstrijd voor ons tegen jawel Velp 2. We waren al kampioen. Mijn boodschap vooraf “er zijn deze keer geen teamorders” werd met ongeloof en hoongelach ontvangen. We moesten toch minstens ongeslagen kampioen worden.
We speelden zonder kopman Bert (al te vaak in het eerste ingevallen) en Gerard, maar met de invallers Henk en Gert-Jan hadden we nog altijd een zeer sterk team achter de borden.

John, die nu aan bord 1 speelde, meldde dat voor hem het spelen op vrijdagavond na een drukke werkweek niet de voorkeur had. De partij bleek een soort self-fullfilling prophecy, al snel belandde hij in een moeilijk parket. Na een lange rokade kreeg zijn koningsstelling het zwaar te verduren van een vijandelijk loperpaar ondersteund met zware stukken, waar amper verdediging tegenover stond. Een logische nederlaag was het gevolg. Erwin had net een sensationele invalbeurt in het eerste, afgesloten met winst, achter de rug. Dat zoiets niet zomaar gevolgd wordt door een makkelijke winst in het tweede tegen een veel zwakkere tegenstander bleek maar weer eens. Weliswaar kwam hij redelijk uit de opening en won hij later de kwaliteit, hij onderschatte toch de kracht van oprukkende verbonden vrijpionnen. Deze werden hem fataal.
Invaller Henk had tot dusver een formidabele score in de Osbo-competitie. In het derde 7 uit 7 en ook al 1 uit 1 als invaller in het tweede. In een gedegen opgezette partij won hij een pion

en bouwde hij vervolgens dit voordeel gestaag uit en vlocht hij een matnet in de stelling. Een keurige overwinning en nu dus 9 uit 9!
Frans speelde aan bord 2 een goede partij, die uitliep op een toreneindspel waarbij de tegenstander een dubbelpion had. Dat voordeel was voor Frans net niet voldoende voor de winst. Hij probeerde het langdurig maar moest tenslotte toch in remise berusten.
Adri speelde een niet aangenomen koningsgambiet waarbij tientallen zetten lang vrijwel niets van het bord verdween en de pionnenstelling steeds verder dichtgeschoven werd. Slechts een open lijn voor de witte loper resteerde en dat leverde de kwaliteit op. In een gesloten stelling nog lang geen garantie voor de winst, maar toen de tegenstander in tijdnood ten onrechte de stelling opende leverde dat wit een stuk op en daarmee de partij.
Gert-Jan verdedigde zich met Siciliaans en dat leverde het bekende beeld op van ver opgerukte witte f-,g- en h-pionnen. Toch leek de stelling houdbaar, maar de tijd ging een steeds grotere rol spelen. Dat was in het nadeel van Gert-Jan die uiteindelijk gedesillusioneerd opgaf.
Het eindresultaat was daarmee een 2˝ - 3˝ nederlaag, die terecht maar tegelijkertijd onnodig was.
Bepaald geen passend slot van een kampioensjaar! Kennelijk heeft deze ploeg druk nodig om goed te presteren. Die druk zal er volgend jaar in de tweede klasse ongetwijfeld zijn.

 
SVD 2 1642 - Velp 2 1513 2˝ - 3˝
1 John Lutgens 1730 - Walter Manschot 1599 0 - 1
2 Frans Kuggeleijn 1596 - Arend Compagnie 1524 ˝ - ˝
3 Erwin Verhoogt 1698 - Menno Potjer 1611 0 - 1
4 Adri Maranus 1682 - René Mugie 1542 1 - 0
5 Gert-Jan Zonneveld 1549 - Jongkie Tjhwa 1413 0 - 1
6 Henk Hamer 1595 - Ton Valen 1386 1 - 0
 

Individuele resultaten van de hele competitie:
De meeste punten werden gescoord door Adri met 6 uit 7 (86%), op de voet gevolgd door Frans met 5˝ uit 7 (79%). Bert deed het ook prima met 4˝ uit 6 (75%). Iets minder goed scoorden John met 4˝ uit 7 (64%) en Erwin met 3˝ uit 6 (58%). Duidelijk minder presteerden Gerard met 1 uit 3 (33%) en Philip met ˝ uit 3 (17%). Invaller Henk deed het uitstekend met 2 uit 2 (100%). Gert-Jan tenslotte kwam in zijn invalbeurt niet tot een score.

 
 

Webdesign Refresh