Tis beurt

door Niels van der Mark

Tis beurt, dat zeiden we in Hoorn als het verlies definitief was, “tis beurt”. Onze tegenstander was eenvoudigweg een maatje te groot. De hele klasse 2c was eigenlijk een maatje te groot. Volgend jaar spelen we dus weer in de 3e Klasse. Met wat versterkingen en nieuwe leden is de 2e Klasse het jaar erop misschien wat reëler, maar nu kijk ik te ver vooruit. Eerst maar even terug naar donderdagavond.
In een vol gemeenschapshuis in Mook speelden de teams van 2C en 3H een gezamenlijke laatste ronde. 16 Teams, 56 borden, 112 spelers en, zoals het lokale suffertje kopte, 224 paarden. Aangezien de vloer van hout was en de stoelen geen viltjes hadden was het bij tijd en wijle een luid gekraak, geknal en geschuif in de speelzaal. Echter geen excuus voor ons slechte resultaat. Toen de wedstrijd begon ging bij de tegenstander van Adri zijn mobiel af. De arbiter besloot een officiële waarschuwing te geven. Volgens het OSBO-reglement hoor je een tijdstraf te geven (halveren van de resterende tijd), maar daar kwamen we thuis pas achter. Gezien het eindresultaat laten we het maar zo. Na een zet of 10 fluisterde Iloy mij toe dat zijn tegenstander een zware avond zou krijgen. Ik vond hem natuurlijk weer te overmoedig, maar rond de klok van 23:00 had Iloy wel gelijk gekregen. Hij had goed gecounterd op de scherpe opzet van zijn tegenstander en die op de Koningsvleugel verslagen. Een prima prestatie. Per 1 mei heeft Iloy er weer heel wat ratingpuntjes bij. Daarmee is hij met 4 uit 6 de topscoorder van het 2e team. Het was onze enige overwinning van de avond, dat was toen al duidelijk.
Wim was de eerste die de Koning moest omleggen. Ik had hem geadviseerd snel remise aan te bieden aangezien zijn tegenstander, Huub Blom, ook wedstrijdleider was die avond. Misschien zou hij het aannemen om zich snel op de andere wedstrijden te kunnen richten. Maar het kwam er niet van. Voordat Wim de gelegenheid kreeg stond hij al zwaar onder druk en streed een kansloze wedstrijd. Een halfje uit 7 partijen is Wim zijn resultaat dit seizoen. Het is alleen al bewonderenswaardig dat hij iedere keer vol goede moed achter het bord plaats wilde nemen. Ik was de volgende die klaar was, met een remise. Iedereen dacht dat ik wat beter stond, maar zwart begon gevaarlijke initiatieven te ontwikkelen op de Damesvleugel en ik zag niet goed hoe ik dat allemaal moest pareren. Met 2,5 uit 7 heb ik een mager resultaat behaald op het 3e bord. Gerard stond vanuit de opening zwaar onder druk. Ik had echter de handjes p de buik en de starende blik gezien, dus ik had er nog wel vertrouwen in. Onterecht bleek later. Met 3 uit 7 heeft Gerard een redelijk resultaat neer gezet gezien zijn tegenstanders. Thomas besloot een kwartier later ook tot remise in een stelling waar geen muziek meer in zat. Op de overige borden stond het zo bedenkelijk dat ook een overwinning er niet meer toe zou doen. 2,5 uit 6, hij zal er niet helemaal tevreden over zijn. Adri had geen leuke avond. Hij stond wat onder druk, maar zag een mooie kans. Wordt er ineens, rond de 40e zet, een schaal met bitterballen onder zijn neus gedouwd, “bitterballetje meneer?” Helemaal van zijn à propos deed hij een minder goede zet en kon even later opgeven. Hij had er flink de smoor in. Met 2,5 uit 7 heeft Adri niet eens zo heel slecht gescoord.
Frans speelde een spannend eindspel en na 50 zetten was de volgende stelling op het bord verschenen.

Frans besloot hier tot het enige juiste 51.Txf4+! Even dachten we dat hij ging winnen, maar zwart kon het net houden. Na 51..Kxf4 52.h6 speelde zwart 52...Kg3 (ook mogelijk was eerst 52…f2+) 53.h7 Kg2 54.h8D f2+ 55.Ke2 f1D+ 56.Kxe3 en na een paar schaakjes werd remise overeengekomen. Frans heeft 2,5 uit 7 gehaald. Al zijn punten komen overigens uit partijen waarin hij wit had, dus volgend jaar alleen maar wit Frans.
Was alleen Micha nog maar bezig. Ondanks het feit dat zijn tegenstander een veel hogere rating had kwam Micha goed te staan, erg goed zelfs. Gewonnen misschien? Tja en toen ging het fout. Iets gemist en een stuk verloren. Toch wist hij de rug weer te rechten en het stuk later weer terug te winnen. Het had echter allemaal veel tijd en energie gekost. In een lastig Dame-eindspel moest Micha, met heel weinig tijd op de klok, uiteindelijk aan het kortste eind trekken. Echt jammer, al maakte het voor de eindstand niet meer uit. Met een half uit 7 is Micha denk ik ook blij dat hij volgend jaar weer in de 3e of 4e Klasse mag schaken.
Ons avontuur in de 2e Klasse zit er op. Ik kan niet echt momenten aanwijzen dat we het hebben laten liggen. Twee wedstrijden wisten we te winnen, tegen het zwakkere Het Kasteel 3 en tegen het iets sterkere Pion 3. De overige wedstrijden werden kansloos verloren tegen beduidend sterkere tegenstanders. Er zat niet veel meer in. Met opgeheven hoofd treden we de 3e Klasse weer binnen. Hoe het zestal er precies uit gaat zien moeten we nog bekijken, eerst vakantie.

Niels van der Mark

Mook 1791 - SVD 2 1609 5½ - 2½