Doetinchem 2 laat winst wegglippen

door Iloy Timmerman

Het 2e team mocht de eerste wedstrijd tegen Doesburg spelen. Vol hoop en goede moed kwamen we aan in ‘De bonte Os’. Nadat ik meteen herkend werd als die jongen die in 8 zetten verloor in het Budapest Gambiet, konden we plaats nemen aan de tafels en klokslag 8 uur werd er gestart met de partijen.
De eerste externe partij van Frits was van korte duur. Na een krappe half uur spelen werd zijn dame doormiddel van een aftrek schaak geslagen. Hij gaf natuurlijk op, laten we het er maar op houden dat zijn zenuwen hem parten speelde.
Ruim anderhalf uur later trok Gerard de stand weer recht, nadat zijn tegenstander zijn loper inleverde. Gerard was blij verrast was zijn stelling stevende op remise af.
Niet veel later wist Micha ook te scoren voor Doetinchem. Micha stond de hele partij al beter, maar wist het steeds net niet te benutten. Alleen na een mooi vorkje met het paard verloor zijn tegenstander de Dame en de winst was een feit.
Adri had een moeilijke avond, op de 13e zet had hij een pion verloren. Dit kon hij, ondanks verschillende pogingen, niet meer goed maken. Stand 2-2 en kwam het aan op de 2 eerste borden.
Mijn tegenstander speelde een opening waarvan ik de theorie niet kende het zo genoemde ‘Janzen-Korchnoi Gambiet’. Ik nam ruim de tijd om de stelling te analyseren en zo niet in een raar variantje met een stikmat te komen. In het middenspel kwam ik beter te staan en had er vertrouwen in dat ik de voormalige voorzitter van Doetinchem op een nederlaag kon trakteren. Helaas gaf ik in een eindspel mijn zwarte loper weg en kreeg er maar 1 pion compensatie voor terug. Toch had ik de hoop dat ik het naar een remise kon schuiven en speelde vol zelf vertrouwen verder. Wonder boven wonder won ik de loper terug. Niet veel later was het moment daar: Ik kon schaakmat geven, echter had ik nog maar 51 seconde op de klok en besloot toen ik nog 23 seconde had de Dames af te ruilen. De Mat in één volledig gemist en zo ook de kans om de competitiewedstrijd te winnen. Mijn tegenstander kon de oppositie houden en ik moest genoegen nemen met remise.
Thomas zijn stelling was ook remise al een tijdje, maar hij wachten met dit aan te nemen/bieden totdat ik mijn mat in één zou verzilveren. Helaas dit gebeurde dus niet en Thomas maakte gewoon remise waardoor het duel onbeslist bleef. Misschien moet ik de volgende keer tegen Doesburg maar niet mee doen, want het geluk is daar niet aan mijn zijde.

Eindstand 3-3.