SVD 2 verliest terecht van verzwakt Rokade 3

door Iloy Timmerman

Afgelopen dinsdag avond mocht het 2e team van Doetinchem thuis aantreden. Na het gelijkspel in Doesburg was iedereen er op gebrand om deze keer de winst binnen te halen. Nadat Rokade ruim op tijd was aangekomen kreeg ik te horen dat zij maar liefst 3 invaller mee hadden. Qua rating moest het op papier wel gaan lukken.
We begonnen klokslag 8 uur met de zelfde opstelling als tegen Doesburg. Na ruim 40 minuten liep ik de borden allemaal eens langs en het zag er allemaal positief uit. Alleen 40 minuten later bleek het toch anders te lopen. De invaller van Rokade had op bord 6 tegen Frits een machtige aanval aan de koningszijde opgezet. Frits kon hiertegen geen goede verdediging bedenken en kwam niet veel later mat te staan. Niet veel later had Thomas (op bord 1) zijn goede openingstelling weggeven, hij probeerde nadat hij de dames had afgeruild met het loperpaar zijn tegenstander onder druk te zetten. Ook voor Thomas liep het anders 1 loper werd afgeruild en zou daarna een pion verliezen. Helaas voor Thomas overzag hij een vorkje en kon de handdoek in de ring gooien. Micha op bord vijf had al een remise aanbod gekregen, maar doordat we nu 2-0 achterstonden liet ik hem door spelen. Toen Adri op bord 4 wat centrum pionnen verloor, duurde het niet lang en kon Adri ook helaas opgeven. Micha kwam daarna weer naar mij toe voor een remise aanbod, dit zou verlies voor ons betekenen. Na een paar minuten alle stelling bekeken te hebben liet ik Micha remise accepteren en verlies was een feit. Zelf stond ik de gehele partij comfortabel en mijn tegenstander zijn stukken stonden er passief. Nadat ik een aanval over de c-lijn had opgezet, dacht ik dat de winst niet meer te missen was. Echter duurde dit wat langer na een positionele fout doordat ik mijn pion naar b4 speelde. Uiteindelijk kon mijn tegenstander opgeven nadat hij de dames had afgeruild, waarna ik een onthoudbare vrijpion kon creëren. Mijn tegenstander zag dit en gaf op, toch nog even de eer van het team gered. Als laatste was Gerard op bord 3 bezig, de hele partij was een complexe stelling. Gerard poogde nog om de winst binnen te halen doormiddel van een combinatie van de h-pion en zijn dame. Ook helaas voor Gerard, hij overzag dat zijn tegenstander zijn dame kon vangen. Ook Gerard kon de vlag strijken.
1,5-4,5 verloren, een pijnlijk maar zeker ook een terecht verlies van een toch verzwakt en op papier zwakker team. Volgende wedstrijd tegen ASV moeten we alles geven om zo de onderste regionen te vermijden.

SV Doetinchem 2 1620

Rokade 3 1553 1½ - 4½