Heeft SVD 2 last van zenuwen?

door Iloy Timmerman

Deze week mocht het 2e weer aantreden in de Osbo competitie, dit keer was het team niet compleet Micha en Frits ontbraken. Daarvoor heb ik Henk en Jos weten te strikken, waarvoor mijn dank zeer groot is. Met een gelijkspel en nederlaag op zak moest het gaan gebeuren tegen op papier zwakkere tegenstander. Jos had me gevraagd of hij op bord 6 mocht spelen, want hij vond het toch wel spannend om met het 2e mee te doen. Dit mocht natuurlijk, maar helaas na ruim een uur spelen kon Jos opgeven. Hij was vergeten de ‘gouden regels’ toe te passen en kwam direct in moeilijkheden. Niet veel later was ook Thomas op bord 1 klaar. Thomas was een stuk beter uit de opening gekomen, maar door een tempo verlies kon zijn tegenstander een paard offeren om er zo eeuwig schaak uit te halen. Stand na ruim anderhalf uur ½ - 1½. Thomas kon hiermee leven omdat de rest van de borden redelijk positief stonden. Winst leek ook binnen oog bereik, Henk dat doormiddel van een aftrekschaak de dame van zijn tegenstander pakken en was het niet al te moeilijk om een vol punt binnen te halen. Stand na 2 uur 1½ - 1½. Daarna was het aan mij om in een gesloten stelling te breken en een punt te pakken. Vol zelfvertrouwen creëerden ik een aanval op de c-lijn wisselde al mijn stukken af, waarna we beide nog 6 pionnen en een paard over hadden. Na een handigheidje wist ik zijn koning uit positie te krijgen en zelf een vrij pion te creëren. Het was niet meer te redden en te tegenstander gaf mij een hand. Ik dacht omdat hij het ook inzag dat het niet meer te redden was. Niets bleek minder waar, zijn vlag was gevallen en moest daarom opgeven. Overigens had ik nog rond de 1 uur 10 minuten op de klok staan. Stand 1½ - 2½. De winst moest nu binnen gehaald worden door Gerard, die twee pionnen voorstond. Iedereen van SVD 2 zag wel een dodelijke variant, behalve Gerard. Hij verloor een voor 1 pionnen en moest later zelfs opgegeven omdat hij twee pionnen en een paard achter kwam. Hij sprak vol lof over zijn tegenstandster, omdat zij zo goed verdedigde. Hij had zijn vorm tegen Tea Lanchava niet door kunnen zetten en was wellicht zenuwachtig geworden omdat hij Doetinchem de eerste overwinning van het seizoen kon opleveren. Als laatste was Adri bezig, die al vrij vroeg op de avond naar me toe kwam of hij remise mocht maken, dit mocht van mij, alleen de tegenstander wilde dit niet aannemen omdat het team er niet heel goed voor stond. Er werd dus doorgespeeld Adri overzag een loper zet van zijn tegenstander en verloor de pion op b7, dit kon niet meer goed worden gemaakt en een nederlaag tegen ASV van een feit.
Na twee nederlagen en één gelijkspel in de 3e klasse staat SVD 2 er niet goed voor, terwijl we qua rating er toch boven uit steken. Dus zijn het de zenuwen, de druk dat we moeten presteren of zijn we domweg zwakkere spelers geworden? Misschien kan meester Niels eens een instructie uurtje voor ons houden?
In Januari zijn we vrij en kunnen we ons in alle rust voorbereiden op de thuiswedstrijd tegen Zevenaar in Februari, winst moet dan wel gepakt worden om een blamage te voorkomen.

ASV 11 1385

SV Doetinchem 2 1636 3½ - 2½