Met de hakken over de sloot ...

door Benno Thomassen

Door miscommunicatie, slecht overleg en het niet tijdig doorgeven ging de wedstrijd  vorige week tussen De Toren 6J en SVD 2 niet door. Dit kan nog een vervelend staartje krijgen voor SVD 2. De wedstrijd moest alsnog worden gespeeld en SVD 2 hangt mogelijk een sanctie boven het hoofd. Wanneer dit puntenaftrek gaat worden, dan zou SVD daardoor stijf onderaan komen te staan. Om alle risico's te vermijden moest vanavond, vrijdag 18 maart, worden gewonnen.
Het was wederom niet makkelijk om een zestal bij een te krijgen. Met twee invallers, Genaro en ondergetekende, moest worden getracht de punten mee naar Doetinchem te nemen. Echter toen we bij de Toren aankwamen bleken we maar met 5 spelers te zijn en moesten we één bord leeg laten. Blijkbaar rust er op deze wedstrijd een vloek. Voordat de klokken begonnen te tikken stonden we al met 1-0 achter, ongelooflijk maar waar.
Qua rating zou je verwachten dat het een makkelijke avond zou worden voor de SVD-ers maar niets was minder waar. Dit jeugdteam stond dan wel onderaan en had pas één wedstrijd gewonnen maar dat was wel uitgerekend tegen de koploper en mogelijk kampioen. We waren dus gewaarschuwd.
Ik mocht als invaller op bord 5. Tot nu toe was ik in de externe partijen (als invaller in het 4e) nog ongeslagen. Soms heb je van die avonden dat je niets, maar dan ook totaal niets ziet. Er komen geen goede zetten naar boven, geen concentratie. Vreselijk. Ik overwoog zelfs om maar direct met schaken te stoppen. We gingen heel even gelijk op en al vrij snel won ik een pion. En daarna ging alles wat fout kon gaan ook fout. Ik verloor een stuk en daarna werd ik heel langzaam van het bord gevaagd. En, eerlijk is eerlijk, het kwam niet alleen omdat ik slecht speelde. Mijn tegenstander speelde prima en verdiend de complimenten. Dat die jeugd-ratingen niet alles zeggen bleek wel op de andere borden.
Genaro speelde secuur en kreeg al snel een overwicht. Ook zijn tegenstander schoof de juiste stukken vaak naar een goed veld. Desondanks wist Genaro rustig schuivend de partij naar zich toe te trekken en een keurige en broodnodige overwinning binnen te halen (2-1).
Op bord 4 speelde Frits een fantastisch partij. Frits gaf zijn tegenstander geen enkele ruimte om ook maar iets goeds te bedenken. Als een stoomwals ging Frits over het bord en haalde het een na ander stuk binnen. Matzetten duurde niet lang meer. Dit was de eerste overwinning van Frits in een externe wedstrijd. Hulde (2-2).
We leefden nog en Adri en Gerard moesten nog anderhalf punt binnenhalen en dat viel nog niet mee. Gerard ging redelijk gelijk op en had een pionnetje voorsprong met mooi spel maar zijn tegenstandster wist vreselijk goed te verdedigen en vond steeds weer een mooie zet. Maar met geduld vond Gerard nog betere zetten en was er gigantische dreiging. Na verloop van tijd was er geen houden meer aan en wist Gerard haar mat te zetten (2-3).
De partij van Adri ging ook gelijk op en leek een beetje vast te staan en leek remiseachtig. Adri wist zich toch een licht voordeel te verschaffen en had zelfs uitzicht op winst. Maar omdat een remise genoeg was voor de eindoverwinning en daarmee mogelijk rechtstreekse degradatie kon worden voorkomen bood Adri in het belang van het team remise aan. Zijn tegenstander wist dat hij hier niets aan had maar zag ook wel dat doorspelen zeer waarschijnlijk een nederlaag zou betekenen. Hij accepteerde het remise aanbod en hierdoor hoefde Adri niets te forceren met alle risico's van dien.
De overwinning (2½-3½) was binnen maar eenvoudig ging het zeker niet. Met nog één ronde te gaan kan het nog spannend worden. Maar dat hangt met name af of SVD 2 een straf gaat krijgen in de vorm van 2 punten aftrek. In dat geval mag SVD 2 de laatste ronde nog flink aan de bak om alsnog handhaving in deze 3e klasse veilig te stellen.

De Toren 6 Jeugd

SV Doetinchem 2   2½ - 3½