SVD 2 handhaaft zich in de 3e klas

door Adri Maranus

Voor de tweede keer kort na elkaar speelden we een competitiewedstrijd bij De Toren in Arnhem. Deze keer ging het om een thuiswedstrijd tegen De Kameleon tijdens de gezamenlijke slotronde.

We waren erop gebrand een goede prestatie neer te zetten. Immers, ondanks het feit dat we op papier één van de sterkste teams in de groep waren, konden we zelfs nog degraderen. Als we zouden verliezen hadden we het niet in eigen hand. Zover wilden we het beslist niet laten komen.

Gelukkig was Thomas in de gelegenheid mee te spelen; in verband met zijn vertrek naar Duitsland zeer waarschijnlijk zijn laatste externe wedstrijd voor SVD. Omdat Mischa op vrijdag niet kan spelen ging Genaro mee als invaller.

Omdat ikzelf als laatste de partij beëindigde heb ik inhoudelijk niet zoveel van de andere partijen gezien. Al vrij snel kwam Thomas vragen of remise aangeboden dan wel geaccepteerd kon worden. Zijn partij was helemaal in evenwicht terwijl de andere borden er hoopvol voor ons uitzagen. Even later was het remise, snel gevolgd door een tweede gelijkspel. Iloy had van Egon Gijsbers het Wolgagambiet voorgeschoteld gekregen, wat weliswaar tot interessant spel leidde, maar geen van beiden nam grote risico’s zodat remise een logisch gevolg was.

Vanaf dat moment ging het crescendo. Gerard liet het eerste volle punt noteren. Hij bezorgde zijn tegenstander door slim afruilen een slechte pionnenstelling en won vervolgens snel. Genaro kreeg met zwart een koningsgambiet te bestrijden. Na zijn Rotterdamse marathon van afgelopen zondag kon hij er nu rustig bij zitten. Met gedurfd en scherp spel joeg hij de vijandelijke koning het halve bord over en won verdiend. Frits won in de opening materiaal en moest vervolgens het hoofd bieden aan listige tegenstoten. Dat lukte en toen de kruitdampen opgetrokken waren resteerde een voordelig eindspel dat soepel gewonnen werd. Zelf kreeg ik in de opening een stuk voor een pion en kwam eigenlijk geen moment in de problemen. Toen ik veel later zelf een stuk blunderde had ik al zoveel positioneel en materieel voordeel dat dat niets meer uitmaakte.

Zodoende kwam er een afgetekende overwinning op het bord en stegen we zelfs nog een paar plaatsen op de ranglijst. Na een over het geheel genomen uiterst teleurstellend seizoen een opsteker die we mee kunnen nemen naar de start van het nieuwe seizoen.

SV Doetinchem 2

Kameleon 1   5 - 1