Pek, veren en ... met pijn in het hart en veel schaamte

door Niels van der Mark

Het was een flinke wandeling, van Lochem terug naar Doetinchem. Vooral omdat ik van top tot teen onder de pek met veren zat, dat loopt niet zo lekker. Regelmatig struikelde ik, omdat mijn broekspijpen aan elkaar vast plakten. Ook pijnlijk was het moment dat mijn teamgenoten luid toeterend voorbij reden, maar ik begreep het wel. Ik had een zekere overwinning en uitzicht op het kampioenschap om zeep geholpen. Niet door gewoon een partij te verliezen, want dat kan de beste overkomen, maar door een zeldzaam geval van schaakblindheid. Het woord blunder is hier zelfs nog een eufemisme. In onderstaande stelling besloot ik met mijn Dame de Loper op c5 te slaan.

Ik had totaal over het hoofd gezien dat de Dame op h5 de Loper dekte. Toen ik deze stelling vanmorgen in groep 3 liet zien, waar ik schaakles geef en vroeg:’ mag de Dame de Loper op c5 slaan?’, riepen twaalf 6-jarige blagen in koor ‘Nee, want die staat gedekt door de Dame!’ Wat zij allemaal zagen, zag ik gisteravond dus niet. Ik heb er ook geen echte verklaring voor. Ik had nog voldoende tijd op de klok, speelde vol zelfvertrouwen ( stond 2 pionnen voor, de Teamcaptain had het punt al geteld) en voelde me uitgerust. Het enige dat ik kan bedenken zijn die 2 glazen rode wijn bij het avondeten. Dat was misschien toch niet zo verstandig. Ik neem me dan bij deze ook voor om op de dag van een wedstrijd geen alcohol meer te nuttigen.

Ronde 2; maandag 7 november 2016

Lochem 1 1530