SVD 2 doet nog mee om kampioenschap

door Marius van Hal

Natuurlijk heeft wit een voordeel bij het schaken, maar zo extreem als in de wedstrijd tegen ASV9 heb ik het niet eerder meegemaakt. Alle witspelers wonnen hun partij! Nou ja, in mijn partij eigenlijk niet, maar mijn tegenstander speelde met wit vanaf de 1e zet op remise en het halfje werd in Arnhem als een overwinning begroet, dus die tel ik ook. Ik zat er overigens niet mee, want de matchpunten gingen daardoor naar Doetinchem en vanwege de afwezigheid van Thomas en Harold was dat op voorhand nog helemaal niet zeker.
Niels en Henk waren al klaar voordat ik er erg in had, dus daarover heb ik niks te melden.
Iloy behaalde zijn 3e overwinning op rij (of eigenlijk zijn 4e, als je zijn invalbeurt in het 1e team van vorige week ook mee telt). Hij won een pion in de opening en hield die vast tot in het dame eindspel. Daarin stond zijn koning veiliger en zijn dame actiever. Zijn oprukkende vrijpion was niet meer te stoppen.
Frits kreeg een bizarre stelling op het bord. Hij stond een stuk voor (2 torens en 2 paarden tegen 2 torens en 1 loper) maar met een koning op d3, een zwarte toren onkwetsbaar op de 2e rij en een heleboel zwakke pionnen in het witte kamp, was het nog flink oppassen. Toen uiteindelijk alle kritieke velden onder controle waren kon Frits rustig een vrijpion maken en ermee naar de overkant lopen, maar juist toen wist zijn tegenstander toch nog een gaatje in de verdediging te vinden, waardoor er in rap tempo 3 pionnen vanaf gingen. Maar terwijl zwart de witte stelling aan het oprollen was, kwam de laatst overgebleven witte pion op de 7e rij en er waren geen zwarte stukken meer in de buurt om de promotie te verhinderen.
Rico had een mindere stelling in het middenspel, maar omdat zijn tegenstander weinig bedenktijd had, mochten we toch nog hopen op een goede afloop. Toen zijn tegenstander minder dan 5 minuten over had, mocht hij stoppen met noteren. Rico deed dat toen ook, maar werd er vervolgens op gewezen dat hij volgens de regels van de FIDE met zijn half uur bedenktijd nog wel moest blijven noteren. Rico was zo verbaasd door dit 'onrecht' dat er in het vervolg geen fatsoenlijke zet meer uit zijn vingers kwam.
Nu we zo ongeveer halverwege de competitie zijn, is het tijd om de balans op te maken. Wij doen nog mee om het kampioenschap, maar Zevenaar is duidelijk favoriet. Ze hebben een sterk team dat tot nu toe alles dik heeft gewonnen. Ze worden daarbij ook nog een handje geholpen door een gunstige indeling, waardoor ze alle uitwedstrijden op dezelfde dag spelen als hun eigen clubavond en daardoor nooit invallers nodig hebben (behalve natuurlijk de slotronde, maar dat is gedeelde smart). Ik ben jaloers op hun teamleider!

Ronde 3; donderdag 23 december 2016

ASV 9 1527