Schaakvereniging Doetinchem
                                                                                                            Opgericht: 29 januari 1908

 

SVD-ers strijden om het kampioenschap

Het is vanavond voor de Doetinchemse schakers alles of niets. Met 1 punt voorsprong op Zevenaar heeft SVD 2 alles in eigen hand. Bij winst tegen Doesborgh is het kampioenschap binnen. Echter zo simpel is dat niet. Doetinchem mist om verschillende redenen de drie sterkste spelers, Thomas, Harold en Marius. Echter met de invallers Marcel, Gerard en Frits zijn de SVD-ers zeker niet bij voorbaat kansloos, deze drie hebben al meerdere keren hun waarde bewezen.

Het beloofd een zeer spannende avond te worden. Teams van SVD doen op de slotdag niet  vaak meer mee om het kampioenschap. Deze keer wel en alles in eigen hand. Daarvoor moet dan Ajax - Schalke en The Passion maar wijken. Ik hoop dat de lezers blauwe vingers krijgen van het F5-en om steeds deze bij gewerkte pagina te kunnen zien. Uiteraard duimen we voor een fantastisch resultaat aan het einde van de avond.

Het is 20.00 uur geweest, de klokken tikken, we zijn begonnen.

We zijn nog maar amper bezig of Niels (bord3), de captain voor vanavond, geeft het goede voorbeeld en wint een loper. Op de overige borden gaat het gelijk op.
Na ruim 75 minuten schaken lijkt bij Zevenaar-Rokade alles ook nog in evenwicht. Bij "de onzen" staat Niels nog steeds een loper voor. Iloy (bord 1) lijkt beter te staan. De rest gaat gelijk op.
Na 90 minuten neemt Zevenaar de leiding tegen Rokade, speler op bord 1 wint. Bij SVD staan Iloy (1) en Marcel (2) prima. Bij Niels (3) is het wachten op verder voordeel of winst.
Er zijn volop ontwikkelingen op de borden. Gerard (4) zet een tussensprint in en komt 2 pionnen voor. Niels gaat nog steeds uitstekend en bij Marcel (2) zijn er ook ontwikkelingen waar ik dadelijk meer over kan schrijven. Hou deze pagina in de gaten. F5 F5 F5.
De tussensprint van Gerard (4) bleek een eindsprint, het eerste punt is binnen (0-1).
Frits ging gehele partij gelijk op en waar het op leek kwam er uit, remise (
-1). Niels staat uitstekend en Marcel speelt fantastisch, hij staat volledig gewonnen tegen oud SVD-er Henk Steinhauer. Met een toren en een pion meer moet dit lukken.
Henk (5) zit in een zwaar gevecht. Vanaf de zijlijn lijkt het een behoorlijk ingewikkelde partij. 
Om de spanning maar iets op de voeren: Zevenaar wint vandaag. Ze staan 3
- voor. Doetinchem moet het dus op eigen kracht doen. Ze staan goed maar het blijft akelig spannend.
Marcel won er nog een paard bij en toen vond Henk Steinhauer het een mooi moment om op te geven (
-2). Met nog 3 borden te gaan waarvan er minimaal 2 beter staan zou dit toch eigenlijk niet meer mis mogen gaan. Maar we houden nog even "een slag om de arm".

De winst is binnen. Henk wint zijn partij en daardoor is de eindoverwinning ook binnen (-3). Doetinchem 2 is KAMPIOEN.

Iloy haalt na een sterke partij geduldig het volle punt binnen (-4). Niels die als eerste leek te winnen speelt als enige van SVD nog. Hij staat op winst maar moet blijkbaar nog even geduld hebben. Niels zorgt met een overwinning voor een prachtige -5 eindstand. En dat niet alleen, Niels werd ook topscoorder en mocht een lekkere fles mee naar huis nemen.

Frits, Gerard, Harold, Henk, Iloy, Marcel, Marius, Niels, Rico en Thomas van harte gefeliciteerd met het kampioenschap en de promotie naar de 2e klasse. Een fantastische prestatie.

 

Ronde 7; donderdag 13 april 2017
         
  Doesborgh 1 1519

-

SV Doetinchem 2 1581 - 5
1 Fred Rienstra 1580 - Iloy Timmerman 1666 0 - 1
2 Henk Steinhauer 1673 - Marcel Miltenburg - 0 - 1
3 Ben Lievers 1517 - Niels van der Mark 1703 0 - 1
4 Emile Okel 1493 - Gerard Ruckert 1644 0 - 1
5 Jan Ravensteijn 1461 - Henk Hamer 1400 0 - 1
6 Albert Lebbink 1387 - Frits Went 1491 -