Ter leering ende vermaeck (2)

door Niels van der Mark

 

Kampioenschap beslist

Met een groepje stonden we afgelopen dinsdagavond rondom het bord waarop zich de partij tussen Henk en Kees afspeelde. Kranig had Henk zich verweerd. Even dachten we aan opnieuw een verrassing, maar toen speelde Kees een slimme afruil en kwam de volgende stelling op het bord.

Kees (zwart) staat volledig gewonnen (volgens Houdini -14.21 in het voordeel van zwart!)  Maar Henk ziet nog iets en opgeven kan altijd nog! Wit is aan zet. Als de witte koning naar d4 gaat, dan snoept Kees de pion op a6 weg. Dus speelde Henk 1.Kb4. Zwart mag nu niet met zijn koning naar d5, want dan speelt wit 2.Kb5 en wordt het nog een hele toer voor zwart om te winnen. (hier een variant ter illustratie 1...Kd5 2.Kb5 Ke4 3.Kc6 Kxf4 4.Kb7 b5 5.Kxa7 b4 6.Kb6 b3 7.a7 b2 8.a8D b1D+ 9.Kc7) Dus speelde Kees 1..b5. Er volgde 2.Ka5 Kc5 3.h5 gxh5 4.f5 en de volgende stelling stond op het bord met zwart aan zet.

Zwart staat gewonnen. Het is zelfs mat in 7 (4...b4 5.fxe6 fxe6 6.Ka4 Kc4 7.Ka5 b3 8.Ka4 b2 9.Ka3 b1D 10.Ka4 Da1#) Maar er zit nog een slimmigheidje in de stelling. Na bijvoorbeeld 4…exf5 5.e6! fxe6 is het pat! Echter Kees had dit ook gezien en speelde inderdaad 4…b4 en even later gaf Henk op.

Hiermee is ook het kampioenschap in het voordeel van Kees beslist, proficiat!!

 


 

In de andere groep, waar het gaat om de plaatsen 5 t/m 8, is alles nog open. Ik had goede zaken kunnen doen door Adri te verslaan, maar het liep anders. Hierdoor zijn er nog 3 mensen in de race voor de felbegeerde 5e plaats. De opening had ik niet helemaal goed behandeld en na 16 zetten was de volgende stelling bereikt. Ik heb wit en zwart heeft zojuist zijn toren naar c8 gespeeld.

Zwart staat iets beter. De witte dubbelpion is niet echt mooi en wit moet een geïsoleerde pion gaan verdedigen. Op de één of andere manier kwam ik op de onzalige gedachte dat het fijn zou zijn als ik mijn paard naar e5 zou spelen en Adri hem er dan af zou slaan. Dan zou ik terugslaan met de e-pion en later f4 spelen. Dan had ik geen zorgen meer om de geïsoleerde pion hebben en met mijn prachtige loperpaar kon ik dan Adri tot wanhoop drijven. Helaas het liep anders. Na dat ik mijn paard speelde en Adri inderdaad terugsloeg ontstond de volgende stelling;

De opgave luidt: zwart wint met zijn volgende zet. Meer wil ik er niet over zeggen, bah! 

Niels