Ter leering ende vermaeck (17)

door Niels van der Mark

 

Bijna kampioen?

Afgelopen maandag toog het 2e team richting Doesburg en kwam weer een stap dichter bij het felbegeerde kampioenschap door met 3,5-2,5 te winnen van Doesburg 2. Mooi dat we hebben gewonnen, maar met gemiddeld 300 ratingpunten meer toch een matige uitslag. Maar je moet er bij zijn geweest, want het was een rare avond . De overwinning is nooit echt in gevaar geweest, maar na 10 minuten stonden we wel met 1-0 achter. Iloy liet zich door een variant uit een boekje in de luren leggen en stond na 8 zetten stikmat. Voor wie het nog niet kent, hierbij ter lering. Voor de rest ter (leed) vermaeck, het Budapester gambiet: (Iloy had wit)

1.d4 Pf6 2.c4 e5 3.dxe5 Pg4 4.Pf3 Pc6 5.Lf4 Lb4+ 6.Pbd2 De7 7.a3 Pgxe5 8.axb4 Pd3#

Ondertussen vond er op de eerste 4 borden iets wonderlijk plaats, in 3 van de 4 partijen werd de Caro-Kan verdediging gespeeld. (1.e4 c6) Zoiets heb ik nog nooit mee gemaakt. Op bord 1 speelde Thomas er met wit tegen, bouwde een mooie stelling op en onder druk gaf zijn tegenstander een stuk weg, de stand was weer gelijk. Dit alles nog geen 20 minuten na Iloy zijn verlies. Op bord 3 speelde Frans met wit tegen de Caro Kan en deed iets niet helemaal goed, waardoor hij een dodelijk aanval over zich heen kreeg. We stonden weer met 2-1 achter. Adri stond ondertussen erg goed op het laatste bord, dus het zag er naar uit dat hij de stand weer gelijk zou gaan trekken. Op het 4e bord speelde Gerard met zwart ook een Caro Kan en stond misschien iets beter. Tsja en dan het 2e bord, waarop ik speelde. Tot nu toe heb ik in mijn 5 bondspartijen voor Doetinchem alleen maar remises gespeeld. Allemaal wat slappe, impotente partijen. Ook nu leek het weer die kant op te gaan. Ik begon goed en mocht zelfs offeren op f2, niet al te ingewikkeld om te zien, maar altijd leuk.

7Lxf2+ 8.Kxf2 b5 en zwart staat iets beter. Maar toen ging ik weer wat schutteren, wat mindere zetjes doen en wit kwam zelfs wat beter te staan. Op dat moment werd mijn tegenstander door schaakblindheid overvallen en gaf een stuk weg. Mijn eerste overwinning voor Doetinchem, eindelijk, dat er nog maar veel mogen volgen. De stand was toen 2-3 in ons voordeel, Adri had ondertussen namelijk ook gewonnen. Alleen Gerard speelde nog en had een mooie plusstelling bereikt. Maar in plaats van dat hij zijn tegenstandster ging uitmelken en martelen bood hij grootmoedig remise aan, wat na kort overleg werd aangenomen.

En zo waren we voor 22:00 uur klaar en werd er nog even overlegd om nog maar een rondje te spelen, waar we toch maar van af zagen. De pot is gewonnen, maar er zijn wel wat ratingpunten verspeeld.

Op 10 april a.s. moet het gebeuren. Dan kunnen we kampioen worden en promoveren. Vorig jaar was dat ook zo, toen verloren we in de laatste ronde en werden slechts 3e. Dit jaar gaat het anders, let maar op!

Klik hier voor meer Ter Leering ende Vermaeck