Ter leering ende vermaeck (20)

door Niels van der Mark

 

Het 2e team heeft het geflikt

Het tweede team is kampioen van de klasse 3D geworden! In een seizoen waarin 1 keer gelijk gespeeld werd en verder alleen maar werd gewonnen. Er werden 36 partijen gespeeld,  19 partijen gewonnen, 13 gelijk gespeeld en slechts 4 partijen verloren. Eigenlijk was iedereen dit seizoen goed op dreef en dat laten de individuele scores dan ook wel zien:

Thomas 5 uit 6
Niels 2.5 uit 4
Frans 4 uit 5
Gerard 5 uit 6
Adri 4 uit 6
Iloy 4.5 uit 6

 
Voorwaar, een kampioensteam, alleen ondergetekende scoort wat mager, al verliest hij nooit! Aan het einde van de avond kreeg Gerard zelfs een prijs, omdat hij topscoorder was in klasse 3D (op weerstandspunten)

Maar nu naar de wedstrijd. Aangezien we deze laatste ronde tegen Gendringen moesten spelen, die stijf onder aan stonden, gingen we er van uit dat het wel zou lukken. Ik heb u echter al eerder gewaarschuwd voor overmoed en professioneel als we zijn begonnen we uiterst geconcentreerd aan de wedstrijd. Dat viel echter niet mee. Eigenlijk bleef het de hele avond zeer rumoerig in de zaal. Ondanks regelmatig gesis bleven er schakers luidkeels hun partijen analyseren en grapjes uitwisselen en leek de wedstrijdleiding ook onvoldoende bij machte om het stil te krijgen. Misschien dat het feit dat we met 10 teams in de zaal speelden (gezamenlijke ronde klasse 3D en 4B) en de interne competitie van Rokade ook werd verspeeld hier een factor in waren. Daarnaast blijven er gewoon lomperiken die gewoon botweg luid blijven doorpraten ondanks het verzoek om stil te zijn.
Hoe was ons partijverloop?Aanvankelijk wel spannend. Iloy stond iets beter, Adri won een pion, maar verder viel er niet zo veel over te zeggen. Zelf dacht ik een mooie partij op te bouwen, maar ik kwam er niet echt doorheen. Halverwege de avond kwam er echter meer tekening in de strijd. Frans kreeg langzaam maar zeker meer voordeel, Iloy won een eindspel met een pion meer en Gerard kreeg ook winnend voordeel. Thomas en ik hadden nog een gelijke stelling en ook Adri kwam niet echt verder, ondanks zijn pion voordeel. Toen Gerard echter zijn partij ook won, kwam Thomas met een goed strijdplan. We wachten Frans zijn overwinning af, dat kon niet meer fout gaan en dan bieden de overige 3 borden remise aan, overwinning binnen. Ik vroeg me nog even af of dit niet zonde was van de ratingpunten, maar ja het teambelang gaat voor. Toen ook Frans zijn overwinning binnen haalde fluisterde Thomas me toe dat ik remise mocht aanbieden. Dat deed ik dan ook en mijn tegenstander nam het graag aan en daarmee waren we kampioen! Ik had het beslissende halfje mogen binnenhalen, even voelde ik me een held.
En vanaf hier wil ik het nu even over Thomas hebben. Zo keihard als hij is, onvoorstelbaar! Ik dacht: nu biedt hij ook remise aan, maar nee, met droge ogen speelde hij door. (stond ondertussen ook wel ietsje beter) Hij zette zijn tegenstander, die op leeftijd was, steeds meer onder druk. Langzaam begon deze dan ook te bezwijken. Toen de arme man in tijdnood zijn klok vergat in te drukken en Thomas de winnende zet kon uitvoeren ( stukwinst ) deed Thomas dat echter niet. Hij bleef strak naar het bord kijken , minuten lang. Zijn tegenstander werd steeds onrustiger, tot hij plots zag dat hij zijn klok was vergeten in te drukken en haast geen tijd meer had. Onmiddellijk drukte hij zijn klok in en Thomas wachtte geen moment en voerde de winnende zet uit. Dit trok zijn hoogbejaarde tegenstander niet. Compleet gesloopt, emotioneel en fysiek geknakt gaf hij op. Even dacht ik: ’het hele seizoen heb ik naast deze ogenschijnlijk vriendelijke man gezeten, blijkt het een beul te zijn. Ken ik hem dan zo slecht?’ Tot ik me realiseerde, mijne heren: ’Deze mentaliteit hebben we volgend seizoen nodig, willen we ons met opgeheven hoofd, handhaven in de 2e klasse. Geen vriendelijk remises en lieflijk opgezette partijtjes, maar keihard en ondoorgrondelijk schaak. Je maintendrai en anders niet!Tijdens de prijsuitreiking kregen we allemaal een mooie fles bockbier, Gerard zelfs 2 als topscoorder. Tenslotte nog een woord van dank aan onze teamcaptain; Adri, voor al het werk en de diep doordachte opstellingen. Volgend jaar mag ik het stafje van hem overnemen, voorwaar geen eenvoudige taak na dit succesjaar.

Klik hier voor meer Ter Leering ende Vermaeck