(24) door Niels van der Mark

 

 

Ik heb nog nooit zo gewonnen gestaan

 

Piet Sluiter Niels van der Mark (na 30.Tf8)

Zwart aan zet

Vraag 1.Wie staat er in deze stelling beter?

Vraag 2: Wat is het zwarte plan?

Vraag 3: Wat kan zwart het beste (niet) spelen?

Het antwoord op de 1e vraag moge duidelijk zijn, zwart staat beter. Hij staat 2 verbonden vrijpionnen voor en al moet hij de pion op f7 opgeven, de vrijpionnen gaan de strijd beslissen. Met dit oordeel wordt het plan ook duidelijk. U merkt het, ik heb oordeel en plan van Euwe bestudeerd, dit kan niet meer fout gaan. Het plan is om met de verbonden pionnen op te rukken. Ondersteund door Paard en Toren zullen ze onstuitbaar naar de overkant marcheren. De enige manier om ze te stoppen is door het offeren van de loper en dan nog!

Kijk en hier ging het fout in mijn hoofd. Ik vergat het plan verder uit te werken. Ik werd slordig en overmoedig. Ik had het punt, zogezegd, al geteld. Hier had een alarmbelletje moeten rinkelen als het gaat om de positie van de Koning. Die diagonaal b1-h7 is vervelend.

Het antwoord op de 3e vraag is: Zwart kan het beste 30Tc3! spelen. Hiermee voorkomt hij Ld3 en na 31.Txf7 Kg8 32.Te7 Kf8 33.Te1 c6 is er niks aan de hand en staat alles klaar voor het oprukken der pionnen. Maar deze onverlaat had, zoals al eerder gemeld, niet verder doorgerekend en speelde stoer 30c5? Hup naar voren met die boer. Tsja en toen speelde Piet, precies als hij is, het ijskoude 31.Ld3+ (Ik had alleen naar 31.Txf7 gekeken). Langzaam werd me duidelijk dat ik materiaal en de partij ging verliezen. Op 31g6 volgt 32.Txf7+ en het paard valt. De schok was zo groot dat zelfs toen Piet verzuimde het paard te slaan, maar 33.Lxg6 speelde, ik 3 zetten later door een aftrekschaakje alsnog het Paard verloor.  Ik laat het niet eens meer zien, ik voelde me even een Braziliaanse verdediger. Ik kan gelukkig nog wel vermelden dat ik in bovenstaande stelling geweldig gewonnen sta, dus.

 

 
Klik hier voor meer