(34) door Niels van der Mark

 

De kop is er af ...

De 1e ronde zit erop, de competitie is weer begonnen. De opkomst was de eerste avond goed te noemen, 22 schakers (waaronder 2 schaaksters!) en er was weer veel vuurwerk. Kees begon goed door Theo te verslaan. Over wie er bij het ingaan van het eindspel beter stond is verschil van mening. Feit is dat Kees een sterke vrijpion had en een kwaliteit meer. Dat was voldoende voor de overwinning. Na een lange periode van afwezigheid was Harold Vrieling weer van de partij. Hij bezorgde Henny veel kopzorgen. Omstanders hadden allerlei spectaculaire offers gezien, maar Harold en Henny hadden het beter gezien, het ging allemaal net niet, remise. “Good old” Wim verschalkte Benno in het eindspel en staat daarmee nu aan kop. Gerard speelde te laconiek en zag 2 verschrikkelijke paarden van Henk binnenkomen die zijn hele stelling verwoestten. En “last but not least”, een jeugdspeelster, Marianka, die Jonny een pak slaag gaf. Toch fijn dat je er dit seizoen weer bij bent Jonny!

Dat verliezen pijn kan doen blijkt wel uit onderstaande foto.

De wereldkampioen, Magnus Carlsen heeft tijdens de Sinquefield-cup zojuist verloren van Grischuk en heeft even een momentje voor zichzelf nodig (bron Chess.com).

Elf partijen en slechts 2 remises, ik hoop dat hiermee de toon gezet is voor dit seizoen. In mijn eigen partij kwam ik, met de witte stukken, goed uit de opening. Al snel stonden alle stukken gericht op de vijandelijke koning. Na 17 zetten stond de volgende stelling op het bord:

Stelling na 17…Pf6? Aan alle kanten lijkt het of hier wel iets te offeren valt, maar het werkt allemaal niet. De laatste zet van Adri was niet goed, maar ik onderschatte mijn stelling. Ik dacht dat ik slechts licht voordeel had. Met 18.Dh4 had ik de partij kunnen beslissen. Er dreigt Lg5 en h6 mag niet gespeeld worden, dan wordt de loper onmiddellijk geofferd op h6. Bijvoorbeeld 18.Dh4, Lb7 19.Lg5 (dreigt 20.Lxg5, gxf6 21.Dxh7++) Le4 20.Lxe4 Pxe4 21.Le7! en wit wint. Ik speelde echter mijn Dame naar h3 en na 18.Dh3 Lb7 19.Lg5? (axb5!) Le4 stond ik slechts een fractie beter.

Dat ik de partij nog wist te winnen had ik te danken aan Adri die na 2,5 uur spelen zich verrekende en een kwaliteit verloor en even later de partij.

Veel boeiender was misschien wel de partij tussen Jos en Genaro. Laatstgenoemde wist het afgelopen seizoen als 3e te eindigen, wat eigenlijk wel een sensatie is voor iemand die nog geen rating heeft! De hele partij is terug te vinden op het beveiligde gedeelte van de website (hele partij klik hier).
Alle partijen die daar staan komen natuurlijk weer in aanmerking voor de schoonheidsprijs. Of deze er voor in aanmerking komt mogen jullie bepalen.
De opening is duidelijk voor Jos. Hij ontwikkelt zijn stukken goed, waar Genaro dat een beetje nalaat. Na 9 zetten staat de volgende stelling op het bord.

Stelling na 9…De7-b4? Wit heeft 3 stukken ontwikkelt en staat klaar om te rokeren. Zwart heeft zijn Dame te vroeg in het spel gebracht. De laatste zet van zwart was niet goed. Hier had wit natuurlijk 10.Pd-b5 moeten spelen met groot voordeel, bijvoorbeeld 10.Pd-b5 c6 11.a3! De7 (11…Dxb2? 12.Tb1 en zwart verlist zijn Dame) 12.Pc7+ Kd8 13.Pxa8 en zwart staat een volle Toren achter. Jos speelde echter 10.Da4+ waarmee zijn openingsvoordeel als sneeuw voor de zon verdween. Hij bleef echter op de aanval spelen en als Genaro besluit lang te rokeren krijgt Jos een sterke aanval.

Stelling na 16.Ke2 Weer die aanval op c7, net als in de vorige stelling. En wederom komt de zwarte Koning op de tocht te staan. Zwart speelde nog c6, maar het helpt hem niet. Wit slaat op a7 met schaak en de Koning moet richting de koningsvleugel wandelen, zeker nadat de Toren van h1 op d1 wordt gezet. Zwart speelde nog even door nadat hij een stuk verloor, maar gaf uiteindelijk toch maar op. Jos speelde de partij goed uit, maar dat moet u maar op het partijengedeelte bekijken.
Kortom, de kop is eraf. Ik hoop op veel "Leering ende vermaeck" dit seizoen en wie weet een andere kampioen dan Theo of Kees, maar dat is misschien iets teveel gevraagd?

Niels van der Mark
 

Klik hier voor meer