(35) door Niels van der Mark

 

Over grote en kleine blunders.

In een eerder aflevering van Ter Lering ende Vermaeck heb ik het al eens gehad over blunders. De troostende woorden luidden toen: Ook de groten blunderen weleens. Afgelopen dinsdag was het op de club ook weer eens zover. Ik weet niet of er nog meer geblunderd is, maar de volgende 2 momenten wil ik jullie niet onthouden.
De verrassing van de avond was misschien wel de winst van Benno op Iloy. Vooral omdat Iloy de hele avond eigenlijk heel goed stond. Het was een jammerlijke blunder die er voor zorgde dat de partij plotseling voorbij was. In onderstaande stelling heeft Benno (met wit) op d6 geslagen met schaak.

De Koning moet naar d7 en er is niet zoveel aan de hand. Zwart staat een pion voor, maar de ver opgerukte d-pion houdt zwart dusdanig bezig dat hij niet echt verder komt. Eigenlijk al een opmerkelijk moment, omdat Iloy 4 zetten eerder gewonnen stond. Iloy wilde het nu misschien wel te mooi doen. Hij heeft denk ik gedacht Als ik nou met de Dame de pion sla, mag wit niet terug slaan vanwege mat op b1. Echter na 31..Dxd6? sloeg wit met schaak op h7 en kon zwart opgeven. Als de Koning bijvoorbeeld naar c8 gaat, slaat wit de Toren op b7 met schaak en nadat de Koning terug heeft genomen wordt de zwarte Dame geslagen en staat wit een Toren voor. Een pijnlijk moment.

In mijn partij die avond, tegen Piet, speelde een blunder ook een rol.

Met wit heb ik de c-lijn aardig onder controle. Dit zijn toch altijd weer lastige stellingen om uit te spelen. Je weet dat je voordeel hebt, maar hoe pak je het aan? Waarschijnlijk moet je met kleine zetjes je stelling verbeteren en moet zwart geduld hebben. Koning naar h7, Paard er straks bijhalen, niet gek doen. Alleen, gelukkig voor mij, deed Piet wel gek. Hij dacht een pion te winnen met Dxa2, want als ik zijn Loper op d6 sla, kan hij de Loper op a5 slaan, maar hij had het schaakje op b8 met Torenwinst over het hoofd gezien. Torenwinst? Welnee, kijk wat er gebeurt na 21Dxa2 22.Dxd6 Dxa5 23.Db8+ Kh7 24.Dxa7

Zwart speelt hier 24Dd2! en nu moet wit moet even goed opletten. Ik was bang dat als ik mijn Toren wegspeelde eerst het schaakje op e1 dodelijk zou zijn, maar dat valt mee. Wat ik niet gezien had was dat na 25.Tc6 De1+(?) 26.Lf1 Pg4 27.Dxf7 de f-pion weer gedekt staat. Na 25.Tc6 Dxe2 moet ik echter wel heel goed opletten. Alleen met 26.g3! houd ik het voordeel vast. Na 26.h3? De1+ 27.Kh2 Dxf2 kan zwart zijn Paard naar h5 spelen en heeft hij in ieder geval eeuwig schaak. Na 26.g3! Dxd3 speelt wit 27.Txf6! gxf6 28.Dxf7 en ga ik een gewonnen dame-eindspel in, dat zeker niet gemakkelijk is. Kortom veel ellende om door te rekenen en genoeg kansen om te blunderen. Ik speelde het iets minder sterke 25.Dc7!? om, nadat zwart de Loper sloeg, met de Dame naar c2 te gaan en een beter eindspel in te gaan, dat ik uiteindelijk ook won.

Deze 2 partijen zullen de schoonheidsprijs van dit seizoen niet winnen, maar ik zit nu al te overwegen om een bokaal in te stellen voor de blunder van het jaar. Ik wil geen namen noemen, zo ben ik niet, maar maak maar vast een plekje in je kast, naast de gitaarversterker, vrij.

Niels van der Mark
 

Klik hier voor meer