(47) door Niels van der Mark

 

Paarden sprongen(2)

Vorige week heb ik jullie een aantal mooie stellingen laten zien, waarin het Paard de hoofdrol speelt. Bij twee van die stellingen zou ik deze week de oplossingen geven. De eerste stelling kwam ik vorig jaar tegen tijdens mijn cursus schaaktrainer 2. Het gaat om de volgende stelling:

De oplossing is 1.Tb4! De Toren mag niet genomen worden vanwege de paardvork op c6. Wit wint dan het resterende eindspel met 3 pionnen extra. De Dame moet dus wijken naar a8 of c8. Op 1Da8 volgt 2.Tb8 Da7 3.Pc6+, dus moet zwart 1Dc8 spelen. Daarop volgt 2.Tb8! Dh3 (het enige veld) 3.Th8 en weer mag de Toren niet genomen worden, vanwege de vork op g6. De enige zet om de Dame te redden is 3Ph4 waarop 4.Txh4 volgt. Nemen kan niet, dus terug naar c8, 4Dc8 5.Th8 Db7 6.Tb8 (daar is ie weer) en wit wint de Dame. Een prachtige opgave vooral omdat het Paard, dat midden op het bord geen zet verricht en wel aangevallen staat, het hele bord zo domineert.

 


De volgende studie is van Steffen Slumtrup Nielsen, een 41 jarige Deense journalist (altijd een goede combinatie, journalisten die schaken) die ook prachtige eindstudies componeert. Normaal ben ik daar niet zo van, het is me eigenlijk te ingewikkeld. Deze studie kwam ik echter toevallig tegen en hij is behalve mooi, ook heel grappig. Het Paard speelt de hoofdrol.

De opgave luidt, wit speelt en wint. Het aardigste is om de stelling zelf op te zetten en mee te spelen. Wit moet schaak geven, anders haalt zwart een Dame op g1 en staat wit mat. De eerste zet is 1.f8P+ (Na 1.h8P+ Kh6 heeft wit geen schaak meer) 1Kf6. Gaat de Koning naar f7 dan volgt Dame-promotie achtereenvolgens op e8 en c8 en gaat zwart snel mat. 2.e8P+ Kf7 (2Ke7 3.Pg6 gaat snel fout voor zwart. Ik laat die variant niet zien i.v.m. de spreekwoordelijke bomen en het bos) 3.Pd6+ Ke7. In de hele afwikkeling moet zwart voorkomen dat wit een schaak kan geven met Dame-promotie, vandaar dat het Paard op f8 niet geslagen mag worden. 4.c8P+ het derde Paard verschijnt op het bord.


Stelling na 4.c8P+

4Kd8 5.Pf7+Ke8 (De Koning mocht niet naar c7 vanwege 6.b8D+) 6.Pc-d6+ Ke7 Ik hoop dat u nog meespeelt, want het wordt alsmaar gekker. 7.Pg6+ Kd7 8.b8P+ En het vierde Paard is op het bord verschenen. 8Kc7 9.a8P+ (zie het laatste diagram).

9Kxb8 10.h8D+ en wit wint.

Een wonderlijk eerbetoon aan het Paard. Ik hoop dat jullie er net zo van genoten hebben als ik.

Ik moest overigens door deze studie ook weer denken aan iemand die een paar jaar terug lid was van onze vereniging. Een beetje een bijzondere jongen zal ik maar zeggen, die tijdens een partij zijn tegenstander soms verraste door ineens een handstand op zijn stoel te doen. In een partij, tegen Jelmer als ik het me goed herinner, stond hij glad gewonnen en kon promoveren. Hij koos ervoor om een Paard te halen en later nog n omdat het hem wel een uitdaging leek om met een paar Paarden mat te zetten. Maar goed, dat is een heel ander verhaal.

Niels van der Mark

Klik hier voor meer